Германия връща в експлоатация спрени ТЕЦ-ове

Германия ще върне в строя няколко спрени въглищни електроцентрали тази зима, за да гарантира, че най-голямата икономика в Европа може да запази осветлението при пик на търсенето.

Според съобщение на Министерството на икономиката в сряда кабинетът в Берлин е приел заповед, която позволява подновяването на активирането на блокове, принадлежащи на RWE AG и LEAG. Този ход трябва да спомогне за икономията на газ и да предотврати недостига на доставки през предстоящия отоплителен сезон, се казва в съобщението, цитирано от Блумбърг.

Миналогодишната енергийна криза принуди страната да разчита в по-голяма степен на въглища за производство на електроенергия. За да компенсира недостига на ток, правителството изгражда допълнителна инфраструктура за втечнен природен газ, а също така планира да построи нови газови електроцентрали, които по-късно могат да бъдат преобразувани във водородни. Министерството на икономиката заяви, че решението няма да се отрази на целите на Германия в областта на климата, нито на амбицията ѝ да се откаже напълно от въглищата през 2030 г., а не през 2038 г.

 

Официално плановете на Берлин са да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2038 година. Те трябва да бъдат заменени от зелена енергия, а в преходния период – от природен газ. Войната, която започна Русия в Украйна, обаче за кратко блокира тези планове, тъй като доставките на природен газ намаляха съществено. Германия обаче работи активно за разнообразяване на източниците – изгражда терминали за втечнен газ и договаря още количества от Норвегия. В своето заявление през март т-г. Берлин съобщи, че ще плати компенсации на RWE и LEAG в размер на 4,35 млрд. евро.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *