Големите банки съкращават тихомълком хиляди служители и няма да спрат

Цяла година големите американски банки тихомълком се разделят с хиляди свои служители, а най-сериозните съкращения тепърва предстоят, съобщава CNBC.

Дори когато икономиката изненада прогнозите със своята устойчивост, кредиторите продължиха да съкращават персонал или обявяват планове за това, като изключение прави само JPMorgan Chase, най-голямата и печеливша банка в САЩ.

Притиснати от влиянието на по-високите лихвени проценти върху ипотечния бизнес, сделките на Уолстрийт и разходите за финансиране, петте най-големи американски банки са съкратили общо 20 000 позиции само тази година, според фирмените отчети.

Тези стъпки идват след двугодишен бум на наемането на служители по време на пандемията, подхранван от ръста на активността на Уолстрийт.

Това отшумя, след като Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти миналата година, за да охлади прегрятата икономика и банките изведнъж се оказаха свръхнатоварени с персонал за среда, в която по-малко потребители търсят ипотечни кредити и по-малко корпорации емитират дълг или купуват конкуренти.

„Банките съкращават разходите си, тъй като нещата през следващата година са наистина несигурни“, коментира пред CNBC Крис Маринак, директор проучвания в Janney Montgomery Scott.

Загубата на работни места във финансовата сфера може да окаже натиск върху по-широкия пазар на труда в САЩ през 2024 г.

Изправени пред просрочване по корпоративни и потребителски кредити, кредиторите са готови да направят по-дълбоки съкращения догодина, допълва още Маринак. „До началото на януари ще чуете много компании да говорят за това.“

Най-дълбоките съкращения са в Wells Fargo и Goldman Sachs, които се борят със спад на приходите в ключови дейности. Всяка от тях е съкратила около 5% от персонала си за тази година.

В Wells Fargo съкращенията настъпиха, след като през януари банката обяви стратегическо отклонение от ипотечния бизнес.

И въпреки че през последните три години бяха съкратени 50 000 служители като част от плана на главния изпълнителен директор Чарли Шарф за намаляване на разходите, съкращенията все още не са приключили, заявиха ръководителите на банката.

„Все още имаме допълнителни възможности за намаляване на броя на служителите“, казва финансовият директор Майк Сантомасимо пред анализатори.

Междувременно, след няколко кръга от съкращения миналата година, от Goldman Sachs заявиха, че не очакват нова вълна. Но броят на служителите в базираната в Ню Йорк банка все още намалява.

Според запознат източник, през следващите седмици банката ще уволни още около 1% или 2% от служителите си. Броят им ще се понижи и поради отдръпването на Goldman от потребителското финансиране; банката се съгласи да продаде два бизнеса в сделки, които ще приключат през следващите месеци – звено за управление на богатството и финтех кредитора GreenSky.

Основен фактор за съкращенията е, че търсенето на работа в сектора на финансите се забави драстично в сравнение с предишни години, а банките разполагат с повече персонал, отколкото са очаквали.

„Напускането е твърде слабо и това е нещо, с което трябва да се справим“, заявиха от Morgan Stanley.

Главният изпълнителен директор Джеймс Горман заяви, че тази година банката е съкратила около 2% от работната си сила на фона на продължителното забавяне на дейността на инвестиционното банкиране.

Обобщените цифри скриват наемането на служители, което банките все още извършват. Докато броят на служителите в Bank of America е намалял с 1,9% тази година, тя е наела 12 000 души, което показва, че още по-голям брой хора са напуснали работата си.

При Citigroup броят на служителите се е запазил на 240 000, но се очакват значителни промени, заяви финансовият директор Марк Мейсън пред анализатори. Банката вече е идентифицирала 7000 съкращения на работни места, свързани с „разходи за репозициониране“ на стойност 600 млн. долара, оповестени досега.

Последният план на главния изпълнителен директор Джейн Фрейзър за преразглеждане на корпоративната структура, както и продажбата на чуждестранни операции на дребно, ще доведат до допълнително намаляване на служителите през следващите тримесечия.

JPMorgan е отличник в сектора. Банката увеличи броя на служителите си с 5,1% тази година, тъй като разшири клоновата си мрежа, инвестира агресивно в технологии и придоби фалиралия регионален кредитор First Republic, което увеличи броя на служителите й с около 5000.

Дори и след тази вълна от наемане, JPMorgan има над 10 000 свободни позиции.

Но този пример е изключение от правилото.

Под ръководството на Джейми Даймън от 2006 г., JPMorgan се справи най-добре с условията на рязко покачване на лихвените проценти, като успя да привлече депозити и да увеличи приходите си, докато по-малките ѝ конкуренти изпитваха затруднения.

Това е единственият от „Голямата шесторка“ кредитори, чиито акции се повишиха значително през 2023 г.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *