Да бъда щастлив или да бъда богат – как се променя американската мечта

Не спирай да работиш.

Влагай максимум в професията си.

Сънят е за богатите, не губи време в мързелуване.

Сигурно сте чували тези фрази, насърчаващи идеята, че успехът, удовлетворението и щастието се постигат благодарение на солидна банкова сметка.

„Много от нас си мислят: „Ще прекратя социалните контакти и ще работя нон стоп, докато не успея“, казва пред CNBC Лори Сантос, професор по психология, автор на най-популярния курс в Йейлския университет и водеща на подкаста „Лаборатория за щастие“.

„Това мислене обаче е напълно погрешно.“, допълва тя.

Прекалено тежката работа може да увеличи стреса, депресията и прегарянето.

Според анализ от 2019 г., публикуван в International Journal of Environmental Research and Public Health, тя дори може да има „вредни ефекти“ върху професионалното ви здраве – с други думи, тя е вредна както за психиката, така и за работата ви.

„Имаме интуитивната нагласа, че ако спечелим един милион долара, ще бъдем по-щастливо. Мислиш си: „Трябва да се потрудя повече, да раста в кариерата, да печеля повече и по-висока заплата, за да съм щастлив. Това погрешно схващане за културата на бързане се възприема навсякъде.“, допълва Сантос.

Неотдавна инфлуенсъри в социалните мрежи посочиха като пример за подражание технологичните предприемачи от Силициевата долина:

Ако оптимизирате всеки момент от деня си за максимална продуктивност, можете да станете богати като тях. Някои стигнаха и по-далеч – ако не жертвате съня и взаимоотношенията си в името на работата, никога няма да успеете.

И все пак хората, които получават повече качествен сън, са по-удовлетворени от живота от тези, които не го правят, сочи проучване от 2018 г., публикувано в Националната библиотека по медицина.

Същото важи и за хората, които имат силни социални връзки с другите, съобщава Stanford Medicine през 2019 г.

„Имате нужда от сън, от почивка и от връзка с други хора“, за да сте щастливи, казва Сантос. „Това са нещата, които имат значение.“

Почивките на работното място и по-честите контакти със семейството и приятелите също могат да бъдат полезни, допълва тя. Проучванията я подкрепят и тук.

„Социалната кондиция изисква да направим равносметка на взаимоотношенията и да бъдем честни със себе си за това на кого и за какво посвещаваме времето си и дали се грижим за връзките, които ни помагат да процъфтяваме“, пишат Марк Шулц и Робърт Уолдингер, директори на Харвардското изследване на развитието на възрастните.

Според неотдавнашно проучване на GoDaddy, проведено сред 1000 собственици на малък бизнес в САЩ, културата на суетата може би вече се променя. 54% от анкетираните определят американската мечта като „да се чувстваш щастлив в живота“, което бележи отдалечаване от по-традиционния отговор за богатството.

„Американската мечта се променя според собствениците на малък бизнес“, коментира Фара Хауърд, главен маркетинг директор на GoDaddy, пред CNBC през юли.

„Икономическите условия доведоха до това, че притежаването на жилище е по-малко постижимо, особено за представителите на поколението Z, докато пандемията и Голямото напускане накараха мнозина да дадат предимство на това да бъдат свои собствени шефове и да получат повече свобода, комфорт и гъвкавост.“, допълва експертът.

Собствениците на малък бизнес често се смятат за лакмус за американската мечта, тъй като някои предприемачи виждат в стартъпите възможност да се изкачат по социално-икономическата стълбица. Много от днешните собственици на малък бизнес са и представители на милениалите и поколението Z – демографски групи, които през последните години все по-ясно изразяват желание да живеят според собствените си условия.

Въпреки новите дефиниции на американската мечта, участниците в проучването смятат, че липсата на достъп до технологии, образование и достъпно здравеопазване все още са пречка. Но 62% са „много уверени“, че ще постигнат целите си в рамките на живота си, допълва още CNBC.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *