Децата на Газа плащат най-високата цена и стотици са убити

Резюме на днешното изявление на говорителя на УНИЦЕФ Джеймс Елдър на пресконференция в Двореца на нациите в Женева

„УНИЦЕФ призовава за незабавно прекратяване на военните действия, тъй като 1,1 милиона души, почти половината от тях деца, са били предупредени да се евакуират преди очакваното наземно нападение срещу едно от най-гъстонаселените места на планетата, без да има определено безопасно място за тях.

Стотици деца са убити и ранени. Всеки час в Газа броят на убитите деца нараства. Убийствата на деца трябва да спрат. Картините и историите говорят сами по себе си: деца с ужасяващи изгаряния, минохвъргачни рани и изгубени крайници. А болниците са напълно претоварени. Въпреки това броят на ранените продължава да расте.

Израелските деца, държани като заложници в Газа, трябва да бъдат безопасно и незабавно събрани със семействата и близките си.

Хуманитарната ситуация се изостри до краен предел и всички доклади сочат за нови атаки. Състраданието и международното право трябва да надделеят.

Децата и семействата в Газа практически останаха без храна, вода, електричество, лекарства и безопасен достъп до болниците след дни на въздушни удари и прекъсвания на всички маршрути за доставки.

Единствената електроцентрала в Газа остана без гориво в сряда следобед, водейки до спиране на електроснабдяването, водата и пречистването на отпадъчни води. Повечето жители отдавна не могат да получат питейна вода или вода за домакинствата си.

Най-малко шест кладенци за вода, три помпени станции, един резервоар и една инсталация за обезсоляване, обслужващи повече от 1 милион души, са повредени от въздушните удари.

Хуманитарните служители трябва да имат безопасен достъп до децата и техните семейства, където и да се намират те, за да им предоставят животоспасяваща помощ и консумативи.

Във всяка война най-много страдат децата. За съжаление, това е особено вярно днес.“

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *