Добрата архитектура е наше право, както чистата вода и чистият въздух

Архитект Тодор Булев казва, че всички имаме право на добра архитектурна среда. Аз ще допълня – добрата архитектура е наше право, както чистата вода и чистият въздух. Това каза левият кандидат за кмет на София Ваня Григорова по време на участието си в кръглата маса “Градски исторически пейзаж на София – идеи, опазване и развитие”. Тя бе поканена да представи пред участниците и гостите – водещи архитекти и специалисти по градско устройство своята визия за столицата.

„Това, което имаме в София, е един градоустройствен хаос и подценяване на историческите сгради и наследството на град като София, който е богат на история“, заяви Ваня Григорова. Тя поясни, че това се случва, защото общината следва не публичния, а инвеститорския и частния интерес – не само по отношение на културно-историческите сгради.

„В София общината не управлява процеса. Вместо първо да се създава социална инфраструктура, първо се дават разрешения за строителство, след което започва да се мисли как да осигурим улици, как да осигурим детски градини, здравни заведения, образователни институции“, каза кандидатът за кмет на София от МК „БСП за България“.

Ваня Григорова изрази позицията, че на първо място са необходими бързи промени в Закона за устройство на територията, за да се гарантира публичният интерес, определяйки го като порочен.

„Нашият приоритет е архитектура, подчинена на публичните пространства. Искаме да се строи обществена инфраструктура и именно това очакваме от вас като предложения“, подчерта Григорова, обръщайки се към архитектите.

Тя се обяви за ползване на минералните бани по предназначение, да бъде отворена и по-достъпна планината Витоша за гражданите на София чрез промени в градския транспорт и превръщането й отново в алтернатива за зимни спортове.

За пореден път в сблъсъка на идеи не се включиха кандидатите на управляващата „некоалиция“ – Антон Хекимян и Васил Терзиев.

„Освен Къщата с ягодите, която всички харесваме и искаме да запазим, има и други уникални архитектурни обекти. За мен едно такова скрито съкровище на града е квартал „Илинден“ между булевардите „Стамболийски“ и „Тодор Александров“. Това е първият жилищен комплекс за социални, общински жилища вероятно в цяла България. Това е и добър пример за приемственост при смяна на историческите епохи – символ на това, че понякога не е нужно да разрушаваш, когато започнеш да градиш,“ каза Ваня Григорова.

„ Освен като уникален архитектурен обект, ние черпим вдъхновение от него и като пример за провеждане на общинска жилищна политика – функция, от която Столична община тотално абдикира в последните 30 години. За времето си това е най-модерно строителство и пример за това какво може да прави една община, когато си е на мястото. Трябва да го защитим“, убедена е тя.

Григорова подчерта, че е допуснато разрушаването на уникални обществени сгради, а архитектурата освен всичко друго и възпитава.

 

Ваня Григорова постави диагнозата на кв. „Витоша“: Стихийно строителство без градска инфраструктура. Заедно с кандидати за общински съветници от МК „БСП за България“ посети един от кварталите с най-многобройни проблеми

 

По-късно през деня Ваня Григорова, заедно с кандидатите за общински съветници от МК „БСП за България“ Иван Таков, Иван Пешев, Николай Велчев и независимия кандидат за кмет на район „Лозенец“, подкрепен от коалицията Атанас Минев, посети един от кварталите на София с най-многобройни проблеми, свързани със стихийното строителство и липсата на регулация на градска инфраструктура – кв. „Витоша – ВЕЦ Симеоново“ в район „Лозенец“. Те бяха придружавани от активни граждани, решени да се борят за квартала си и за живот в по-добра градска среда.

Обиколката започна със среща с жители на квартала на единствената голяма детска площадка и продължи през лабиринт от улички без тротоари, криволичещи около луксозни сгради и разбит асфалт, а накрая премина в нещо, наподобяващо поход през пресечен планински терен със стелещи се облаци прах.

Кандидатите и гражданите посетиха и терен, предвиден за строителството на църква, спортни съоръжения, общинско училище и читалище – каквито напълно липсват в този многоброен и бързо разрастващ се квартал. В близост до мястото, както и в сърцето на квартала има изоставени или замразени строежи, десетки изникнали в нищото сгради, които поради липсата на подземен кадастър – канализация и всички останали предимства на цивилизацията, нямат издаден акт 16. Представители на местен инициативен комитет посочиха и незаконни сметища със строителни отпадъци, разположени на общински терени насред смесица от блокове и поляни.

Гражданите се оплакаха, че в час пик е почти невъзможно да се излезе от квартала, а задръстванията по „Симеоновско шосе“ са пословични. Почти липсва градски транспорт, който значително би облекчил трафика, давайки алтернатива на личните автомобили. По думите на жителите, които искат да могат да излизат от вътрешността на квартала за по-малко от 40 минути, разминаването на колите по тесните улици е истинско изпитание. Гражданите отбелязаха още, че въпреки големите надежди, пуснатата съвсем наскоро линия 805, която отвежда до метрото, засега е напълно неефективна и неизползваема.

Ваня Григорова коментира възможни решения, като подчерта тезата си за необходимостта от по-голяма свързаност на градския транспорт и синхронизиране между линиите.

Във връзка с чистотата на града Иван Таков посочи като най-големи замърсители изгарянето на твърди битови отпадъци и праха по улиците, за който в голяма степен причина са строежите. По думите му за 10 години средствата почистване са се удвоили от 120 на близо 240 млн. лв., но за съжаление столицата не е станала по-чиста.

„В квартала няма общинско училище. Има една общинска детска градина, която е препълнена, но за сметка на това има може би дузина частни детски градини и училища, включително и Френският лицей се намира тук“, отбеляза Николай Велчев и допълни, че групата на „БСП за България“ в СОС от години настоява за ударно строителство на детски ясли и градини.

По думите на Иван Пешев строителният хаос без цялостна визия за облика на новите квартали, които имат всички предпоставки да бъдат прекрасни, влошава качеството на живот на техните жители.

„Това, което видяхме, е резултат от практиката първоначално да се строи, а след това да се мисли за социалната инфраструктура и цялостния устройствен план на територията. Трябва да се случва точно обратното“, коментира кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова и обеща съдействие по всички неотложни проблеми като бъдещ кмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *