Държавата се тресе а Борисов инспектира стадиони.

„Липсата на диалог и между правителствата на ГЕРБ и Промяната ни доведоха дотук. Досега всичко се правеше тихомълком, единствено и само с ЕК, не се даваше точна информация какво се случва. Поради тази причина нямаме и дългосрочна енергийна стратегия – и накрая чашата преля. Поредният пример как правителството абдикира от своята държавна отговорност”. Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV народният представител от „БСП за България” и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

„Териториални планове са писани от консултантски фирми – те не са писани нито от правителство, нито от министерство”, заяви социалистът и припомни: „В БСП още от 2019 г. говорим, че това е недопустимо, че това е работа на правителството , че една консултантска фирма може единствено и само да анализира една политика, но не и да провежда политика. Е, видяхме резултата – пълен хаос, никой не знае какво се случва – нито обществото, нито бизнеса, нито социалните партньори, нито миньорите от 3-те региона”.

„В териториалните планове няма особена конкретика, освен това, което се случва за фирмите, обаче забележете къде – фирмите единствено и само в Старозагорския регион. Аз лично не видях бизнес планове за Перник, за Кюстендил  – там като че ли са оставени настрана. Важното за управляващите е да се усвоят едни бизнес средства”, коментира още Драгомир Стойнев.

По думите му сякаш бизнесът – и то само приближеният бизнес като че ли са били по-добре информирани за случващото се, отколкото синдикатите и миньорите. „Защото от една работодателска организация скочиха и казаха, че искат също да участват в преговорите и в подготовката на алтернативна заетост”, добави Стойнев.

Бившият енергиен министър посочи, че алтернативна заетост може много бързо да бъде намерена и даде пример: „Разбрах, че ще се купуват за приблизително над 1 млрд лева мотриси. Защо тези, които предоставят депа, които са готови да направят заводи за ремонти у нас да не да спечелят поръчката. Защо трябва да е някой, който да ни кара да ремонтираме нашите бъдещи мотриси в Румъния, Гърция и Турция? Защо да не се случи в тези региони? Нека се започне с конкретика, за да видят миньорите, че се говори конкретно”.

Драгомир Стойнев обаче беше категоричен, че големият проблем е, че без въглищните централи България не може да има сигурност и устойчивост на енергийната си система.

Бившият енергиен министър посочи три важни акцента, по които трябва да се говори. „Започвам с емисиите – там се допусна голяма грешка, защото начинът по който се конструираха и се прие да се търгуват тези емисии ги превърна във финансови инструменти. Т.е вие може да спекулирате с тях, може да изкупите определени емисии, да ги запазите, след това да ги продадете. Това трябва по някакъв начин да бъде регулирано”, посочи той.

„На второ място – без въглищните централи през зимата ние не можем да оцелеем. Тук не става въпрос за цена. Когато стане тъмно и спрат да работят фотоволтаиците, трябва да работят големите базови мощности и трябва да бъде натоварен и въглищният район. Ако имаме студена зима, не можем без въглища”, категоричен бе социалистът.

По думите му е трябвало още от 2019 г. да се убеди ЕК, че България трябва да продължи да има този механизъм, да се продължи субсидирането на въглищните централи, защото , де факто, държавата не може да осигури нуждите, както и сигурност и надеждност на българския енергиен пазар.

И това може да стане днес, ако управляващите имат политическата воля и предоговорят в ЕК Плана. „В ЕК не са някакви злодеи, които мислят единствено злото ни – може да се обясни, да се каже, че ние понасяме няколко шока: Газов, отказваме се от руската газ, търсим втечнен газ, дългосрочни договори нямаме. Вторият шок е с петрола. Третият, който предстои – е с ядреното гориво, дали ще заработи, дали ще има нужната ефективност и сигурност. Още повече – на 300 км имаме война. Това не са неща, които не може да кажеш и да не предоговориш”, посочи Стойнев.

Драгомир Стойнев показа в студиото решението, което БСП и останалите партии от опозицията внесоха в петък. „Блокирахме трибуната, защото упавляващите са тотално неадекватни. Виждате и днес, държавата е блокирана – Кирил Петков дава трибунка за Шенген. Сякаш не вижда какво се случва в страната и как се изостря напрежението. Бойко Борисов днес го виждаме на стадиона на Локомотив в Пловдив. Държавата се тресе – единият говори за Шенген и обяснява как това е по-важно от прехраната на миньорите и от работните места на толкова хора, другият инспектира стадион”.

По думите му заради това и миньорите  искат да преговарят в българския парламент, те вече не вярват на българското  правителство. „Защото ние казахме така: Нека видим какво се е случило с ПВУ – защото тези 40 % намалени емисии от спрямо 2019 г. е нещо, изцяло несъгласувано с БСП. Нека да видим тези териториални планове защо не са обсъдени със социалните партньори – те също трябва да си кажат думата. Това е най-нормалното”, коментира Стойнев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *