Държавен рекет върху „Лукойл Нефтохим“

„По закон „Лукойл Нефтохим“ дължи 10% данък и 30% т.нар. данък солидарност. Ако не се лъжа, до този момент рафинерията в Бургас е изплатила около 136 млн. лв. в бюджета и се очаква до края на година да плати още около 340 млн. лв., т.е. към 500 млн. лв. общо. Това ще бъдат неговите задължения. Всички други данъци, за които се твърди и се обещават не виждам да има за тях законова основа.Това повече ми прилича на един държавен рекет, отколкото на нещо смислено“, заяви бившият депутат от „БСП за България“ и председател на енергийния съвет на партията Таско Ерменков каза пред БТВ и допълни,че данъците в България се определят със закони.
Според него всичко това, което се случва около „Лукойл Нефтохим“ е предизборно, за да може властта да докара със зъби и нокти дефицитът в бюджета да бъде 3%, каквото е едно от изискванията за влизане в Еврозоната.
Политиците използват дерогацията за вноса на руски суров петрол като рекет срещу „Лукойл“, заяви и президентът на Синдиката на нефтохимиците Павлин Ваковски. От синдикатите обявиха, че от „Лукойл“ са платили всичко дължимо към хазната и се заканиха да използват всички законови средства, за да защитят работните места на хората.
Междувременно, ден след като партиите в управлението уж се разбраха как да процедират с дерогацията на „Лукойл Нефтохим“, напрежението в „сглобката“ вчера отново нарасна. От ПП-ДБ се оказаха против провеждането на извънредно заседание на парламента в петък, на което да се гледа темата за работата на рафинерията и липсата на финансова полза за гражданите от съществуващата дерогация за вноса на руски петрол.
Двете партии искат темата да се дискутира в парламента след изборите. От ГЕРБ и ДПС бяха на обратната позиция, откъдето обещаха спешни промени в закона за енергетиката и реални постъпления от рафинерията още следващата седмица. Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че извънредно заседание на парламента в петък ще бъде насрочено и ще има и от това кой ще се появи на него ще проличи кой е „на хранилката“ на „Лукойл“.
„Тя се оказа много голяма – в нея има членове на кабинета, председатели на парламентарни групи и министри“, каза Добрев.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *