Европа няма напредък в прогреса на младите хора

Обединеното кралство и Франция са сред петте държави в световен мащаб, които не са постигнали никакъв напредък през последното десетилетие по отношение на правата и благосъстоянието на младите хора, съобщава Euronews.

Това става ясно от съвместния Индекс на младежкия прогрес на Европейския младежки форум и организацията Social Progress Imperative.

Показателят поставя Европа на второ място в класацията за най-лоши региони след Северна Америка, позовавайки се на „повтарящ се провал в удовлетвореността на младите хора от наличието на достъпни жилища“.

Младежите на Острова са най-недоволни

Според новия доклад най-очевидното забавяне се наблюдава в Обединеното кралство, където почти половината (45%) от младите британски граждани не са доволни от наличието на достъпни жилища.

Младите британци са все по-недоволни и от здравеопазването, качеството на въздуха и водата в страната, се казва още в доклада.

Удовлетвореността от жилищата сред младите французи е намаляла с почти 25 пункта между 2011 и 2022 г. Достъпът до средно образование също буди безпокойство, тъй като страната е на 48-о място в света.

Европейските правителства „провалят младите хора“

Според индекса, Европа не е постигнала напредък от 2018 г. насам в 60 аспекта като достъпни жилища, достъп до образование, инциденти с насилие и безопасност на младите жени.

Въпреки че отделни европейски държави са класирани по-високо, правителствата е трябвало да инвестират много повече, особено в достъпни жилища и психично здраве, смята Андрея-Александра Скриоштяну, член на управителния съвет на Европейския младежки форум.

„Напредъкът зависи от размера на публичните инвестиции в младежта и от това колко високо са поставени младите хора в политическия дневен ред“, заяви тя. „При липсата на достатъчно инвестиции и политическа воля, нашето поколение е изоставено.“

Последните данни, налични в Евростат показват повишена уязвимост на младежите към бедност, заетост и „несигурни“ условия.  Отстъплението от демокрацията и личните свободи е също толкова обезпокоително, допълва Скриоштяну и отбелязва, че „правителствата провалят младите хора“ в цяла Европа.

Сърбия, Молдова и Албания са отличници

Общите тенденции обаче не са валидни за всички държави. През последните 12 години Сърбия, Молдова и Албания са подобрили значително благосъстоянието на младите хора.

За това са допринесли подобреният достъп до комуникации и интернет, подходящите жилища, повишеното чувство за сигурност и сравнително по-добрият достъп до висше образование, се казва още в доклада.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *