Европейската газова система е добре подготвена за предстоящата зима

За разлика от миналата зима, която беше най-предизвикателната за европейската газова мрежа досега, сега ЕС е стъпил на стабилна основа и е готов да посрещне настъпващите зимни месеци. И все пак европейците не трябва да бъдат самодоволни от досегашните резултати, смятат авторите на анализа „Европейският съюз е готов със зимния газов сезон 2023-2024“ от базирания в Брюксел мозъчен тръст „Брьогел“ (Bruegel).

Намаленото потребление, доставките от алтернативни източници и разгръщането на зелената енергетика дават достатъчно основание на Бен МакУилямс, Джовани Сгаравати, Симоне Талиапиетра и Георг Цахман да заключат, че по всяка вероятност ЕС ще разполага с достатъчно газ през зимата. Дори и в условията на цялостно прекъсване на доставките от Русия.

Страните от ЕС постигнаха целта си да намалят с 15 процента потреблението на газ през първите две тримесечия на годината, а капацитетът за внос на втечнен природен газ (LNG – ВПГ) беше увеличен с 20 на сто. Световният пазар на ВПГ изглежда за момента достатъчно подсигурен с количества, но благоприятната обстановка се дължи най-вече на спадналото търсене от страна на Китай. Същевременно ЕС успя да запълни на 90 процента своите хранилища, при това два месеца предсрочно. В резултат се стигна до състояние, при което търговци пренасочват излишните количества от газ за съхранение в Украйна, сочи докладът.

Ускореният процес на внедряване на соларни централи, вятърни турбини и термопомпи намалява бавно, но структурно сигурност зависимостта от потреблението на газ.

„Комбинацията от всички тези фактори се отразява в умерените цени, като доставките от сегмента „ден напред“ (има се предвид котировките в момента на изготвяне на анализа – бел. авт.) стават на нива далеч по-ниски спрямо тези отпреди година – 45 евро за мегаватчас сега спрямо 170 евро преди година,“ се посочва в доклада.

И все пак европейците не бива да проявяват самодоволство. Страховете за недостиг на газ или за прекъсване на електроподаването може и да започнаха да се разсейват, но цената на газа в Европа остава стабилно над нивата, на които се търгува този ресурс на други пазари, предупреждават от „Брьогел“, които не пропускат да акцентират и върху последиците, които ще има нестихващата ценова нестабилност в Европа върху промишлената структура и икономика на ЕС. А овладяването на ценовите колебания не е по силите на отделните страни членки, защото волатилността е по-скоро резултат от фазата на развитие, в която се намира световният пазар на ВПГ. И докато не видим повече капацитет за преобразуване на втечненото гориво в газ, условията за търговия на световния, респективно и европейския пазари ще останат затегнати, смята колективът от мозъчния тръст.

„За щастие очакваме увеличаване на капацитета през 2024 г. Само в САЩ това се очаква да бъде в размер на 336 тераватчаса на година, което надхвърля почти двойно годишния внос ВПГ на ЕС от Русия,“ обобщават от „Брьогел“.

Въпреки по-благоприятната ситуация, в която се намира ЕС днес, авторите на доклада препоръчват на страните-членки да бъдат готови за действие, ако настъпи промяна при потреблението на газ. Ето защо е желателно правителствата да избягват всяка една политика, която води до стимулиране на потреблението, като предоставянето на субсидии.

Освен това енергийната сигурност на Европа през зимата зависи и от интегритета на тръбопроводната и ВПГ инфраструктура. Всеки саботаж или смущение по тях, заключават от „Брьогел“, могат да доведат до тежки последици. Ето защо повишеното внимание и гарантиране сигурността на критичните трасета за доставка е от първостепенно значение за Общността.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *