ЕП изключи розовото масло от продуктите с опасни съставки

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство компромисен текст, който изключва етеричните масла от новата класификация за етикетите, приравняваща розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето. Текстът гласи, че „продукти от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани, няма да бъдат в обхвата на новата класификация. В тези продукции попадат и етеричните масла, предаде БНР.
Еврокомисията искаше да приеме регламент, според който съставът на розовото масло се разглежда като смеси и всеки елемент да се изследва за въздействие и да бъде обозначен на етикета, ако носи риск за здравето.
Българските производители на розово масло остро възразиха на тази промяна и настояха пред Брюксел съставът на етеричното масло да се запази като един цял компонент. Нашето настояване изобщо етеричните масла да не се споменават в новото законодателство, не е прието. Но на този етап българските производители ще продължат да работят така, както са работили.
ЕП е приел, че след шестата година от влизане в сила в действие на новото законодателство, комисията трябва да направи оценка на начина на прилагане, както и на ефекта от това законодателство, което също беше важно за нашите производители, допълни българският евродепутат. Окончателните текстове ще бъдат приети след преговори между Съвета, Европейската комисия и Европарламента.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *