„Жена, живот, свобода“: Наргес Мохамади получи Нобеловата награда за мир

Иранската активистка Наргес Мохамади, която е в затвора, беше удостоена с Нобелова награда за мир за битката ѝ срещу потисничеството на жените в Иран и усилията ѝ за насърчаване на човешките права и свобода, съобщи Нобеловият комитет.

Берит Райс-Андерсен, председател на Норвежкия Нобелов комитет, започна обявяването на наградата с думите „Жена, живот, свобода“ – лозунгът на протеста, предизвикан миналата година от смъртта на 22-годишната Махса Джина Амини в ареста на моралната полиция на страната. Тя беше задържана заради това, че не е носила хиджаб в съответствие с правителствените стандарти.

Рейс-Андерсен каза, че 51-годишната Мохамади, която е майка на момиче и момче близнаци, отдавна е пример за отстояването на тези принципи – на огромна лична цена.

Мохамади е в затвора през по-голямата част от последните две десетилетия, като е осъждана многократно за това, че е гласът на безгласните, както и за безмилостната си кампания срещу смъртното наказание, посочва CNN.

„Режимът я арестува общо 13 пъти, осъди я пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик“, каза Райс-Андерсен. „Докато говоря, Мохамади все още е в затвора.“

Дори и най-мрачните килии на прословутия затвор Евин в Техеран обаче не са смазали мощния ѝ лас. В аудиозапис от вътрешността на Евин, споделен със CNN, се чува Мохамади да скандира „Жена, живот, свобода“, пише изданието.

 

Източник  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *