Задължително образование за имотните брокери

България e една от малкото държави в Европейския съюз, в която липсва какъвто и да било вид регулация на пазара на недвижими имоти. Тази дейност у нас често се извършва от непрофесионалисти, а подвеждането на клиентите и откровените измами са практика. За да реши проблемите на този пазар, държавата е решила поетапно да въведе регулация на сектора.
От Министерството на образованието публикуваха проект на Наредба за придобиване на квалификация по професията „Брокер“. С нея се предлага да има държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията „Брокер“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение. Възможност за придобиване на квалификация за брокер вече ще имат и учениците, като основното изискване за записване в съответната паралелка е учащите да имат завършено основно образование. За по-големите ученици – над 16 години, придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити или придобито средно образование. Според новите изисквания хората, обучавали се по новите правила, могат да работят като агент на недвижими имоти, брокер на недвижими имоти, агент управление на собственост, както и като търговец на недвижими имоти. В проектонаредбата е записано и много подробно определение на професията брокер.
За държавна регулация на пазара на недвижими имоти и въвеждане на паралелки в държавните училища, които да обучават бъдещи брокери, настояват от години от Национално сдружение „Брокери на имоти“. Към момента в България има стандарт за работата на брокерите на имоти БДС EN 15733. Това е европейски стандарт, който още през 2013 г. беше въведен у нас от Българския институт за стандартизация. Той обаче не е задължителен, а препоръчителен. Прилагането на текстовете на новата Наредба обаче ще бъдат напълно задължителни след нейното приемане. Тя влиза в сила веднага след обнародване в Държавен вестник.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *