„Законите на Янте“

Скандинавският регион отдавна доминира в челото на класацията на Световния доклад за щастието. Тази година отново три от петте водещи държави – Финландия, Дания и Исландия, заемат първите три места, а другите две – Швеция и Норвегия, ги следват плътно на седмо и осмо място. (Останалите скандинавски страни, сред които Фарьорските острови, Гренландия и Аландските острови, не са достатъчно гъсто населени, за да бъдат включени в класацията).

Освен студеното време, силните мрежи за социална сигурност и дългата зима, тези страни са свързани и с един специфичен културен елемент, който може да помогне да се обясни защо най-щастливите места на Земята гледат на кариерата си през различна перспектива.

На датски тази концепция се нарича Janteloven или „Законите на Янте“ и включва десет правила, които налагат силно чувство на смирение, взаимно уважение и съпричастност.

Когато никой не е специален, всички са равни

Правило номер едно, което улавя същността на следващите девет, гласи: „Не бива да си мислиш, че си нещо специално.“ Правилата са замислени малко на шега – те не са буквални закони, но духът на тяхното послание е съвсем реална част от скандинавската култура.

„В нея има тези две страни на заповедите, които са толкова дълбоко вкоренени в начина, по който сме възпитани“, казва Камила Миес, главен директор в датската логистична фирма Leman. „Законът на Янте в общи линии казва: не вярвай, че си по-добър от другите; дръж главата си ниско и се занимавай със собствените си работи, и просто се съсредоточи върху това да правиш добро – и всички са равни и трябва да бъдат третирани еднакво.“

Миес добавя, че е трудно да се разбере защо скандинавските страни имат толкова различно отношение към работата си, без да се разбере Janteloven. Според нея други различия – като по-стабилни мрежи за социална сигурност, по-плоски структури на работното място и по-щедри политики за отпуски, са само проявления на този културен крайъгълен камък.

„Като цяло имаме много скромен подход към това, което трябва да правиш и да бъдеш, и това играе огромна роля за това кои сме“, обяснява още Миес по време на конференцията TechBBQ в Копенхаген, Дания.

Janteloven на практика

Когато всеки член на обществото е обезкуражен да се смята за по-добър, по-умен или по-важен от другите, се появяват определени норми на работното място. Например Миес казва, че в скандинавските страни организационните йерархии не се приемат много сериозно в сравнение с други части на света. В резултат на това има по-малко разделение между служителите и висшето ръководство.

„Съществува вкоренено очакване, че можете да отидете при мениджърите си и да кажете: „Не съм съгласен“ или „Не мога да изпълня това“, или „Имам по-добър план“, и никой няма да постави това под въпрос. Това е нормално и така постигаме по-добри резултати“, казва Миес. „Ако го нарисувате на хартия, компанията изглежда повече или по-малко еднаква, но културното усещане е, че организационните структури в Скандинавия винаги са по-хоризонтални.“

Баланс между личния и професионалния живот

За много професионалисти статусът им на работното място до голяма степен определя статуса им в обществото. В скандинавските страни обаче повечето неща от първа необходимост са гарантирани от държавата и благодарение на Janteloven професионалните постижения не се считат за основен критерий за лична значимост.

„Ако статусът не е в това да си крал на света, тогава може би е в нещо друго; може би е в това да имаш по-голям баланс между работата и личния живот, може би е в това да си щастлив, защото не си преуморен, може би е в страхотната почивка, която си имал или очакваш с нетърпение“, изброява Кристиан Бах, съосновател и главен оперативен директор на платформата Netlify, роден в Дания.

Критики срещу Janteloven

Бах, който се е преместил от Копенхаген в Сан Франциско преди осем години, казва, че този подход може да направи служителите по-щастливи, но не е непременно предимство за скандинавските предприемачи като него.

„Няма го онзи стремеж да се спечели на всяка цена и мисля, че това е и добро, и лошо за един предприемач. Стремежът, който виждате в Северна Америка, е малко по-различен“, казва той. „Спомням си, че при набирането на средства в САЩ имах чувството, че продавам една мечта и я представях високопарно, а ми връщаха с „това е невероятно, вие, датчаните, сте толкова скромни“.

Макар Janteloven да насърчава хората да разграничават собствената си стойност от кариерата си, тази философия може да ги обезкуражи да реализират пълния си професионален потенциал, предупреждава Андерс Мейнцхусен, главен изпълнителен директор на базираната в Копенхаген платформа за комуникация с изкуствен интелект Humani.

Баланс между колективната отговорност и личните амбиции

Майнцхусен обяснява, че на практика Janteloven може да послужи за обезкуражаване в професионално отношение и препоръчва баланс между двете култури – силно индивидуалистичния американски подход и по-колективния скандинавски поглед.

Макар че Бах от Netlify оценява американската работна култура, той смята, че на други места биха могли да се възползват от някои от скандинавските характеристики, като по-хоризонталните йерархии, директността, смирението, баланс между професионалния и личния живот и равенството, проповядвани от Janteloven.

„Всички работят по-добре, ако са стратегически съгласувани не само с преките си колеги, не само с подчинените си, но и с цялата организация, с ръководството и лидерството“, казва той. „Като се чувствате по-свързани, това съгласуване е много по-лесно постижимо – мисля, че това създава по-щастливи работници и в крайна сметка води до по-добри резултати.“

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *