Започна есенният залесителен сезон в Новата гора на София

Започна есенният залесителен сезон в „Новата гора на София“. Кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Десислава Билева, екипи на ОП „Земи и гори“, служители на Столичната община и на район „Искър“ се включиха днес в залесяването на  третата гора от инициативата „Новата гора на София“ в землището на Бусманци. Теренът е 40 декара и на него доброволци засаждат фиданки от вида явор.

„Тази инициатива е изцяло насочена към подобряване чистотата на въздуха и климатичните промени. Идеята е около София да се изгради зелен пояс, а гората се засажда на подходящи общински терени.“ Каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в засаждането.

Столичният кмет припомни, че в Негован са засадени над 5 000 фиданки бук и през тази есен залесяването ще продължи, а в „Суходол“, откъдето стартира инициативата през 2017 година, са засадени 100 000 фиданки.

Новият залесителен сезон ще продължи един месец.

Залесителните дейности ще се провеждат всяка събота и неделя в часовия диапазон от 9:00 ч. до 16:00 ч. Отново се залесява изцяло с широколистни видове – дъб (за Негован) и явор (за Бусманци). Залесяването се извърши с участието на доброволци, като Столичната община осигурява всички необходими материали – лопати, ръкавици и фиданки.
При предварителна уговорка, за организирани групи доброволци, е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *