Зелените са поискали от ЕК нови наказателни процедури срещу България

На 4 октомври в сградата на Европейската комисия в София е проведена среща между зелени неправителствени организации и представители на Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия.

От страна на еколозите са участвали активистите на „Зелено движение“, част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, Тома Белев, бивш заместник министър на околната среда и водите, Александър Дунчев бивш депутат от „Продължаваме промяната“, Борислав Сандов – бивш вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, както и още няколко членове на неправителствени организации. Всичките участници са членове и на организацията „Зелени закони“.

Какво искат зелените от Европейската комисия?

1.Еколозите са настояли Комисията да продължи съществуващите наказателни процедури срещу България, защото страната ни, според  тях, не изпълнявала екологичните директиви на Европейския съюз.

2.Европейската комисия да спре изплащането на втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, защото Парламента не бил променил Закона за биоразнообразието, така както те искат. Тоест България да не получи милиард евро.

3.ЕК да ревизира жалбите на нашите неправителствени организации и по тях да стартира допълнително още наказателни процедури срещу България.

Недоволството на зелените е насочено конкретно срещу няколко решения на Министерство на околната среда и водите, които разрешават важни и изключително сложни проблеми от голямо обществено значение. А именно:

1.Зелените са против това, че Министерство на екологията е одобрило Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле, както и подробните цели за защита на животинските и растителни видове по трасето, където тя ще се строи. Нещо, което отпушва строителството на магистралата.

 

2.Зелените са заявили пред представителите на Европейската комисия, че даденото разрешение от МОСВ за пашуване на селскостопански животни в Националните паркове нарушава европейски директиви. Затова ЕК трябва да образува наказателна процедура, за което зелените са готови да предоставят допълнителна информоция.

От над 15 години, след влизането на България в Европейския съюз, зелените не са спрели да изпращат доноси в Брюксел срещу всички значими публични, общински и частни проекти.

Еколозите са подавали жалби и водили дела срещу 7 реактор на АЕЦ Козлодуй, завода за отпадъци в София, столичното метро. От години искат спиране работата и затваряне на всички ТЕЦ-ове в страната .

Зелените саботират довършването на АМ Струма, изграждането на тунелите Шипка и Петрохан.

Против строителството на АМ Черно море са. Със жалби и съдебни дела блокираха развитието на зимния туризъм. Заради тях Витоша тъне в разруха.България е единствената държава в Европейския съюз, в която се наблюдава феномена зелени неправителствени организации да искат от Европейската комисия наказателни процедури за стотици милиони евро срещу собствената си държава.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *