Ива Митева е уволнена от поста на директор в Народното събрание

Ива Митева е уволнена от поста директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание.
От пресцентъра на парламента съобщиха, че дирекцията е била закрита.
Митева коментира пред БТА, че е била освободена днес „от нищото“.
Според нея причината за уволнението е политическа.
„То започна в 48-ия парламент, когато Вежди Рашидов образува дисциплинарно производство срещу мен, но не се получи. После почнаха други опити – пак не се получиха, явно са се чудили как да се случи“, коментира Ива Митева. Тя каза, че ще обжалва заповедта, но отбеляза, че няма намерения да се връща в парламента.
На 10 октомври 2023 г. е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.
Закрита е дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз”, а длъжността директор съответно е съкратена.
Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”, която се преименува на „Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз”.
С промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес, като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти, в едно самостоятелно административно звено.
С нея се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове.

Сега цялостната дейност – от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено.
Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията, отбелязват от Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *