Изкуственият интелект ни шпионира

Колкото повече се усъвършенства изкуственият интелект и намира нови измерения и приложения, за които ние трябва да дадем дефиниции, защото нямаме, толкова повече нараства безпокойството у хората. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Преди седмица „Блумбърг“ организира дискусия за измамната фасада на изкуствения интелект. В нея участие взима Алекс Хана, който е директор на Института за разпределителен изкуствен интелект. „Той казва: „Нека да отличим човешкия принос от приноса на изкуствения интелект и да не въвеждаме хората в заблуда, че това е някаква свръхмашина, която ще реши всички проблеми“, отбеляза доц. Тодорова.

На дискусията е обсъждан и важният въпрос за това, че изкуственият интелект може да събира данни и че заради липсата на правна регулация това се случва в сивата зона. „Те разглеждат казус, в който няколко банки ползват продукти на „Майкрософт“, свързани с изкуствен интелект, и дават отказ за отпускане на кредит или пенсионни, социални и здравни фондове отказват застраховка на пациенти. Когато те жалят този отказ и наемат адвокати, поведението на тези фондове е доста двусмислено, т.е. те не казват какви са им аргументите, което може би могло да говори за факта, че те ползват продукти на изкуствения интелект в сивата зона, нерегламентирано“, обясни доц. Тодорова.

 

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *