Израел официално обяви състояние на война

Кабинетът по сигурността на Израел официално обяви състояние на война, съобщи CNN по данни на правителствената пресслужба в неделя.

Войната „беше наложена на Държавата Израел в убийствено терористично нападение от ивицата Газа“ в събота, се казва в изявлението на правителството.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че страната ще „отмъсти мощно“ за атаката на палестински екстремисти.

Обявяването на война е взето в съответствие с член 40 от основния закон на Израел, съобщиха от пресслужбата. Израел няма писмена конституция, но неговите 13 основни закона изпълняват подобна функция.

Висшият представител на израелските отбранителни сили, отговарящ за дейностите в палестинските територии, каза след атаките, че Хамас е „отворил портите на ада“.

Израелските военни самолети продължиха да атакуват Газа в неделя сутринта, като израелските отбранителни сили заявиха, че са ударили 426 цели в Газа, включително 10 кули, използвани от Хамас. Израел съобщи, че безпилотни самолети са били използвани през нощта в събота, за да ударят „няколко терористични отряда в района около ивицата Газа“.

В Газа най-малко 313 палестинци са загинали и близо 1990 са ранени през последните 24 часа, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Броят включва 20 загинали и 121 ранени деца.

В същото време броят на загиналите в Израел след изненадващите атаки на Хамас в събота вероятно ще надхвърли 500.

Zaka, спешна спасителна служба, която е специализирана в обработката на телата на загиналите, коментира за CNN в неделя, че е потвърдила смъртта на около 500 души.

Този брой не включва хора, които са починали или са били обявени за мъртви в болници, а Zaka не е успяла да достигне до всяко място, където се смята, че са били убити хора. Това означава, че общият брой е почти сигурно повече от 500.

Така общият брой на загинали палестинци и израелци надхвърля 800.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *