Има грешка в минималната заплата

Истинските доходи се правят в икономиката, там където ни са необходими качествени работни места с добро възнаграждение. Това каза в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ бившият социален министър Христина Христова.

„Това са доходите, важните доходи в едно общество. Разбира се, държавата отговаря включително и за тези доходи, които се правят в икономиката, в бизнеса, защото тя е длъжна да създава добри условия за правене на бизнес. И тя има още много да прави в областта на борбата с корупцията, в областта на дигитализацията в управлението и обслужването на гражданите и на бизнеса, в областта на инфраструктурата и т.н. Така че, не бих казала, че държавата си е свършила тук всички задачи. Напротив, не си ги е свършила и има какво да прави с реформата на съдебната система. Разбира се, държавата отговаря и пряко за доходи като заплатите на хората в публичната сфера, които не са малко.

Всъщност държавата има възможност все повече да се намесва и в доходите от пенсии. Въпреки че пенсионната система е осигурителна и би трябвало парите от пенсионните вноски на хората да достигат за пенсии на пенсионерите. Обаче, те не стигат и наполовина, на 50% не стигат, и това всичко се субсидира от държавния бюджет. И стигаме вече до едно състояние на наше си явление на противоречие и конфликт между поколенията“, посочи Христова.

Тя допълни, че за 2023 г. 19 млрд. лв. са за пенсии, от тях 10 млрд. лв. се събират от вноските, другото го дава Бюджета – 9,5 млрд., което никак не е малко.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *