Има ли най-подходящ сезон за покупка на нов дом

Кой е най-подходящият период от годината за закупуване на жилище? Отговорът на този на пръв поглед странен въпрос е – категорично да, особено ако бюджетът ви е ограничен. Купувачите на жилища имат значително по-големи шансове да намерят имоти на изгодни цени през есента и зимата.

Пролетта и лятото пък се славят като най-скъпият период за покупка на нов дом. Месеците май, юни и юли дори са се утвърдили като най-неподходящото време – тогава купувачите заплащат около 10% над пазарната стойност на имота.

През есента и зимата тенденцията е да има по-малко конкуренция на имотния пазар, отколкото в пика през пролетта и лятото, но все още има достатъчен брой имотни оферти на пазара. Цените на жилищата обикновено са най-ниски през зимата, а като най-евтин месец доминира януари.

Защо е по-евтино през зимата?

Опитните брокери разкриват, че цените на жилищата са най-ниски през зимните месеци, защото търсенето е ниско, запасите от оферти са малко и по-малко купувачи търсят жилища. Пазарът често „замръзва“ през декември, отчасти поради празниците. Януари е може би най-евтиният месец за покупка на имот, но и наличната селекция от жилища е значително по-малка.

Пролетните и летните месеци са именно най-натовареното и най-конкурентно време за закупуване на жилище. Потенциалните продавачи са по-склонни да обявят жилище за продажба през пролетта, за да „уловят“ купувачи, които искат да се настанят в новия си дом през лятото (отпускарски сезон, подходящ за преместване) или преди началото на новата учебна година (заради децата).

istock
istock

Пикът на цените на жилищата е през горещия сезон, особено през май, юни и юли. Освен лятната ваканция, една от причините купувачите да са по-мотивирани за огледи на имоти през пролетта и лятото са и по-дългите дни, в които хората са по-склонни да отделят време след работа.

 

Друго важно предимство на зимата е, че огледът на жилището през този сезон, когато има много сняг и е студено, позволява да добиете пълна представа за това какъв ще е животът вътре. Усещате ли някаква неестествена хладина, има ли функционираща система за отопление, а топлоизолация, каква е процедурата със загряването на водата?

През зимата можете нагледно да се уверите и за качеството на прозорците. Това е перфектният момент за полеви тест на водопроводната система, тавана/покрива, наличие на влага, течове и всичко останало. Посещавайки един имот през зимата (особено къща), вие ще можете да разберете неговото реално състояние.

Кои са плюсовете на лятото?

Лятото позволява по-често пътуване. За разлика от труднопроходимите пътища през зимния сезон, сухите летни магистрали благоприятстват посещението и огледа на адреса не само от местни купувачи, но и от живеещи в друго населено място клиенти. Това важи с особена сила за курортните жилища и селските ваканционни имоти, чиито собственици разчитат предимно на купувачи сред летовниците и туристите, посетили градчето им в почивния сезон.

Освен това летният сезон е много по-удобен за транспортиране на вещи и покъщнина. Премествайки дома си през лятото, собствениците на жилището няма нужда да мислят за отоплението в камиона, пренасящ цветята им, а лятната ваканция е удобен повод децата да останат при своите баби и дядовци, за да не разсейват родителите си по време на обзавеждането на новия имот.

Друго предимство на лятото е, че това е сезонът на ремонтите. За разлика от зимата, позволяваща само смяна на вътрешния интериор, лятото благоприятства за извършването на всички видове ремонтни дейности, като смяна на покрив или дълбаене на изкоп за полагане на нови канализационни тръби. Нещо повече – горещите дни не само ускоряват процеса на съхнене на различните строителни смеси, но и тяхната по-дълга продължителност подпомага по-бързото извършване на строителните дейности.

Изберете най-добрият сезон

Ако купувате нов дом само за себе си или пък необходимостта от смяна на жилището е свързана с преместването на нова работа, е добре да избирате имот през есента. Тогава търсенето е по-малко, няма да се конкурирате с още десетки/стотици желаещи за този имот и като цяло ще имате по-голямо спокойствие при избора.

Есента е и активен работен сезон, през който ще можете да се ориентирате по-добре за трафика от и до новия си дом, шума и другите фактори, които е важно да се вземат предвид при покупката на един имот.

Може би не е добра идея да чакате зимата, ако спешно се нуждаете от ново жилище. Както вече споменахме, тогава офертите са малко, а през коледните и новогодишните празници много брокери също са в отпуска, което ще забави сделката.

При покупката на имот с инвестиционна цел за вас е най-важно да получите максимума за парите си. В такъв случай „най-подходящият“ сезон е този, в който се появи идеалната според вашите критерии оферта – балансирано предложение за цена, местоположение и възможност за възвръщаемост на инвестицията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *