Ирак забранява тегленето на пари в брой и трансакциите в долари

Ирак ще забрани тегленето на пари в брой и трансакциите в щатски долари от 1 януари 2024 г., за да ограничи злоупотребата с валутните си резерви за финансови престъпления и заобикаляне на американските санкции срещу Иран, заявява високопоставен служител на иракската централна банка, цитиран от Reuters.

Целта на този ход е да се пресече незаконното използване на около 50% от 10 млрд. долара, които Ирак внася в брой от Федералния резерв на Ню Йорк всяка година, обяснява пред информационната агенция Мазен Ахмед, генерален директор на отдел „Инвестиции и парични преводи“ в Иракската централна банка (ИЦБ). Това е и част от по-широкия стремеж за дедоларизация на икономиката, в която доларите са предпочитани пред местните банкноти от населението, уморено от повтарящите се войни и кризи след американската инвазия през 2003 г.Ирак е силно зависим от добрата воля на Вашингтон, за да гарантира, че приходите от петрол и финансите на страната няма да бъдат секвестирани от страна на САЩ.

Недостиг на долари

През последните месеци много местни банки ограничават тегленето на пари в брой в долари. Това задълбочава недостига, заради който обменният курс на паралелния пазар продължава да се покачва.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *