Какво ще честваме на 22 октомври

Хиляди българи потърсиха вяра, спасение и изцеление пред мощите на свети Патриарх Евтимий Търновски. Лично Негово Светейшество патриарх Неофит посрещна реликвите в храма „Света великомъченица Марина“ в двора на Софийската митрополия.„Това винаги се случва, когато идва светиня в столицата. Дали ще са чудотворни икони или свещени реликви, както преди години имаше частица от братята Кирил и Методий. Това е силен момент, защото разкрива тази духовна привързаност на българите към православната вяра и църковните традиции, която ние в ежедневието не я забелязваме. Но тя съществува”, заяви доц. Костадин Нушев в студиото на Нова тв.

Посрещането на мощите днес в Софийската света митрополия е свързано с учредяването на   нов празник в църковния календар, който ще бъде на 22 октомври –„Прославяне на мощите на св. патриарх Евтимий Търновски”.  Тази неделя в Бачковския манастир за първи път ще бъде отбелязан, съобщи доц. Нушев.

„Вярващите, които знаят, че православните храмове са отворени всеки ден, ежедневно има богослужение имат разбирането, практиката и навика да посещават богослуженията и знаят, че това е важно не само в неделния ден”, каза доц. Нушев.

Патриарх Евтимий е най-авторитетния духовник и йерарх на българската православна църква, който като търновски патриарх има много голям авторитет не само в България, но и в целия православен свят.

„Той е създател на Търновската книжовна школа. Чрез нея в целия славянски свят ние имаме една стандартизирана богослужебна книжнина. Всички тези книги, които сега са в употреба в целия славянски свят са редактирани по негово време”, добави доцента.Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *