Как да намерите „скрито“ време за хобитата си

Имате много начини за учене – намерете нещо, което е подходящо за вашето време, ниво и бюджет. Знаете как става това. Имате дълъг списък с неща, които искате да направите, но с работата, семейството и други задължения просто нямате достатъчно време през деня. И така, какво правите? Жертвате хобитата си.

Но какво, ако има друг начин? Ами ако можехте да намерите „скрито“ време за хобитата си? Това може да не е толкова трудно, колкото си мислите.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете да намирате време за хобитата си.

Колко време всъщност трябва да отделяте за хобитата си? Когато става въпрос за намиране на време за хобитата ми, това зависи от няколко фактора.

 • Помислете с колко свободно време разполагате. Ако разполагате само с няколко часа всяка седмица, ще трябва да сте по-избирателни по отношение на това с кои хобита се занимавате.
 • Уверете се, че избирате дейности, които реално можете да включите в графика си.
 • Помислете за целите, които си поставяте, за да се занимавате с дадено хоби. Искате ли просто да се отпуснете, или искате да постигнете конкретна цел, например да станете по-добър фотограф?
 • Помислете за разходите за вашето хоби. Някои дейности, като например туризъм или наблюдение на птици, могат да се извършват безплатно. Други, като голф или курсове по рисуване, може да изискват инвестиция на пари и време.

Като вземете предвид всички тези фактори, можете да сте сигурни, че отделяте необходимото време за хобито си.
Не сте сигурни как да преследвате страстта си, докато се справяте и с останалата част от живота си? Помислете за уроци в TakeLessons. Ще можете да вземате уроци по почти всичко, което може да ви интересува – от музика до езици, без да се чувствате сякаш се лутате в тъмното, опитвайки се да разберете какво да правите по-нататък.

Как мога да отделя време за хобита, ако работя на пълен работен ден?

„Ако разполагахте с един допълнителен час на ден, как щяхте да прекарате времето си?“

Отговорът ви на този въпрос може да ви каже много за вас самите, а и е забавно да се замислите.

Но реалността е следната: 24 часа са всичко, което получавате. (Съжаляваме!) Затова може да е трудно да се ориентирате как да намерите време за хобита.

Не можете да напуснете работата си. Не можете да пренебрегвате семейните ангажименти и отговорности. Ако искате да усвоите ново умение, да подобрите настоящите си таланти или да работите за постигането на голяма учебна цел, от вас зависи да го направите. Как да балансирате между това и натоварения си график?

Това е просто: научете се да разпределяте времето си по същия начин, по който разпределяте парите си.

Ето стъпките, които можете да предприемете, ако чувствате, че сте твърде заети, за да учите или да се заемете с ново хоби, доказано работещи от някои от най-добрите ни ученици.

1. Решете, че искате да правите нещо различно

Първата стъпка към финансовия успех е да решите да имате бюджет. А този бюджет често се диктува от вашите краткосрочни и дългосрочни цели. Може би искате да изплатите студентските си заеми или ипотеката си в рамките на пет години. А може би просто искате новото яке, което видяхте в Nordstrom.

А сега нека преведем това на обучение: какви са целите ви там? Искате ли да можете да пеете уверено пред група? Да свирите на китара на сватбата на приятел? Да говорите свободно испански по време на предстояща ваканция? Запишете ги и ги поставете на място, където можете да ги виждате всеки ден.

Оправданията винаги ще се появят. И по дяволите, животът понякога ще ви пречи. Но ако се вълнувате от подобряването на уменията си, това е първата стъпка.

2. Бъдете реалисти

Не бихте определили бюджет от 300 долара за излизане навън за хранене, ако разполагате само с 50 долара дискретни пари на седмица. По същия начин бъдете реалисти за времето, което можете да отделите за тренировки и уроци.

Ако жонглирате с натоварен график, 30-минутен урок веднъж седмично може да е всичко, за което можете да намерите време. А може би не можете да се ангажирате дори с това – за щастие, можете да намерите учители, които са по-гъвкави от седмица на седмица, а пренасрочването винаги е опция, ако нещо се наложи.

След като сте определили времето за уроците си, е време да планирате времето за тренировки. Но бъдете реалисти и по отношение на това! Може да не сте в състояние да тренирате с часове всеки ден и това е нормално. Дори и кратките тренировки ще ви помогнат да се придържате към курса, ако ги направите ефективни.

3. Намерете подходящите хакове

Ако сте свръхбюджетен човек, вероятно знаете всички трикове. Държите на изгодни оферти, търсите купони и кодове за отстъпки и т.н.

Същото важи и за бюджетирането на времето ви. Ако разделите графика си, може да откриете, че имате допълнително време в деня си за своите хобита. И да, това може да означава да пропуснете маратоните по Netflix или да намалите времето, което прекарвате в разглеждане на социалните медии.

Вероятно сте очаквали този съвет, нали? Но вижте: има още повече хакове, които можете да опитате. Ето някои начини, по които учениците от TakeLessons са намерили време за своите хобита:

 • Вземайте онлайн уроци. Поръчването на храна за вечеря е чудесно средство за пестене на време. Ами ако можехте да получите и уроци по музика или език, доставени в уюта на дома ви? Включете компютъра си, издърпайте класа на TakeLessons и можете да се срещнете с учителя си незабавно – без да е необходимо време за пътуване.
 • Възползвайте се от работното си място. Ако компанията ви го позволява, помислете дали да не вземете онлайн уроците си по време на обедната почивка. Ако предпочитате лични уроци, намерете учител в близост до работата си, за да не ви е трудно да стигнете до него. Можете също така да използвате времето си за отиване и връщане от работа. Като ученик, изучаващ чужди езици например, можете да се упражнявате в слушане на целевия си език по време на пътуването си!
 • Намерете гъвкав учител. Ако от време на време ви се налага да пренасрочвате урока, не се стресирайте. Макар че определеното време за урок всяка седмица ще ви помогне да останете отговорни, ние разбираме, че нещата се случват! Ако имате уникални нужди от график, не се колебайте да използвате функцията ни „Задай въпрос“, преди да резервирате уроците си, за да намерите учител, който може да се приспособи.
 • Използвайте излишните занимания в своя полза. Усвояването на ново умение не трябва да бъде само работа, без игра! Музиканти: джемването с обществени групи или ходенето на караоке е забавен начин да добавите музика към деня си. Ученици, изучаващи чужди езици: помислете дали да не смените езиковите настройки, когато гледате телевизия, или изберете чуждестранен филм със субтитри.

4. Направете необходимите настройки

Бюджетът се променя – появяват се непланирани сметки, заплатите се увеличават и намаляват, възникват възможности, които не могат да бъдат пропуснати. Най-добрият финансов съвет е да останете гъвкави и често да коригирате бюджета си.

По същия начин понякога времето, което сте предвидили в бюджета, не протича по план. Разбираме: животът е зает. Така че не се самобичувайте, ако се наложи да пренасрочите урок или ако пропуснете тренировка. Останете позитивни и вмъкнете в програмата всичко, което можете!

Предварителното планиране също може да помогне. Работете с учителя си, за да създадете 15-минутна програма за упражнения, ако една седмица нямате време. Или пък направете списък с начини да включите упражненията в ежедневието си.

Дори и най-успешните хора имат „почивни“ дни. Върнете се на правилния път, когато можете, преразгледайте отново целите си и си представете къде бихте искали да бъдат уменията ви след една година.

5. Първо плащайте на себе си

Един от най-добрите съвети за парите е да плащате първо на себе си.

Какво точно означава това? По отношение на финансите това означава да заделяте средства за бъдещото си аз преди всичко останало. (Помислете за спешни фондове, пенсионни сметки и т.н.)

Така че, приложете същата стратегия към начина, по който прекарвате свободното си време. Искате ли да сте нащрек? Изучаването на музикален инструмент е свързано с подобряване на паметта, концентрацията и коефициента на интелигентност. Искате да напреднете в кариерата си? На днешния пазар на труда изучаването на втори език ще ви направи по-ценен служител и дори може да доведе до по-висока заплата.

А може би това е по-лична цел. Много от възрастните ученици, с които разговаряме, споменават, че са вземали уроци по музика като деца и искат да върнат тази радост в живота си.

Така че въпросът е… искате ли да инвестирате в себе си? Когато мислите по този начин, отделянето на време за хобитата ви изглежда безсмислено.

Намиране на време за хобита, когато имате семейство

За много хора създаването на семейство означава, че свободното им време е ограничено. Въпреки това е важно да намирате време за своите хобита и интереси. Заниманията с неща, които ви доставят удоволствие, могат да намалят стреса, да подобрят психическото и физическото ви здраве и да ви направят по-добър родител.

Ако се затруднявате да намерите време за хобитата си, ето няколко съвета:

 • Планирайте го: Включете хобитата си в календара, както бихте направили с други срещи. Това ще ви помогне да намирате време за тях редовно.
 • Направете го семейно: включете съпруга/съпругата и децата си в хобитата си, когато е възможно. По този начин всички ще можете да се наслаждавате на качествено време заедно, като същевременно ще преследвате индивидуалните си интереси.
 • Намерете група за подкрепа: Вероятно във вашата общност има и други родители, които също търсят начини да съчетаят задълженията си с хобитата си. Свържете се с тях и планирайте дейности, на които всички могат да се насладят.

Намиране на време за различни хобита 

Може да е трудно да се намери време за практикуване на няколко хобита, особено ако те отнемат много време или изискват значителни усилия. Въпреки това има някои начини това да се случи. Един от вариантите е да планирате времето за всяко хоби в седмицата.

Например, ако имате страст към рисуването и градинарството, можете да отделите два часа в събота сутрин, за да работите в градината си, а следобеда да прекарате в рисуване. Друг вариант е да намерите хобита, които се допълват взаимно.

Например, ако обичате да се разхождате и да свирите на китара, можете да планирате разходки, които да завършват на живописно място, където да седнете и да изсвирите няколко мелодии.

И накрая, не забравяйте, че е нормално да си вземате почивка от хобитата от време на време. Ако се чувствате стресирани или претоварени, вземете си седмица или две почивка, за да се заредите с енергия. Упражняването на няколко хобита може да бъде удовлетворяващо, но е важно да сте реалисти за това, с което можете да се справите. Намерете това, което работи за вас, и го следвайте.

Как да намеря своето хоби и интерес?

Всеки човек има хобита и интереси. От спортуването до четенето на книги – има безброй дейности, които могат да ни донесат радост и да ни осигурят така необходимия отдушник от стреса на ежедневието. Въпреки това намирането на нашето хоби понякога може да изглежда като трудна задача. При наличието на толкова много възможности може да е трудно да се ориентираме откъде да започнем.

Един от полезните начини да стесним кръга от възможности е да разгледаме съществуващите си умения и опит. Търсим ли хоби, което ще ни позволи да подобрим съществуващите си способности? Или искаме да опитаме нещо ново? Това може да бъде чудесен начин да започнем, тъй като може да ни помогне да съсредоточим търсенето си върху дейности, които е по-вероятно да ни доставят удоволствие.

Друг подход е да помислим за нашите страсти и интереси. Какви теми или дейности вече ни харесват? Има ли области, които бихме искали да проучим допълнително? Това може да бъде чудесен начин да открием хобита, които са едновременно приятни и удовлетворяващи.

В крайна сметка намирането на нашето хоби е пътешествие към себепознанието. Като отделим време да проучим възможностите си и да определим интересите си, можем да намерим дейности, които ни носят радост и обогатяват живота ни.

Как да имаме хобита извън работата

Може да е трудно да се намери време за хобита извън работата. Изследванията обаче показват, че наличието на хобита може да подобри резултатите от работата и психичното здраве.

Ето няколко съвета за това как да имате хобита извън работата:

 • Направете списък на дейностите, които ви харесват. Той може да включва неща като четене, туризъм, спорт или изработване на изделия.
 • Всяка седмица отделяйте по малко време, за да се занимавате с хобитата си. Дори да е само 30 минути, това отделено време ще ви помогне да запазите мотивацията си.
 • Намерете група за хоби или среща, за да се свържете с други хора, които споделят вашите интереси. Това може да направи заниманията с хобито ви по-приятни и социални.
 • Използвайте обедната почивка или вечерите след работа, за да отделите малко време за хобито си. Ако ви е трудно да започнете, опитайте се да си поставите цел (напр. да четете по една глава от книга на ден).

Като следвате тези съвети, можете лесно да включите хобито в натоварения си график и да извлечете ползите от приятното занимание извън работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *