КАК ДА ОТГЛЕЖДАТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ С МОЗЪЧНО УВРЕЖДАНЕ ГЛЕН ДОМАН

С логото на „Колибри“ излезе от печат книгата „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане, или вашето умствено изостанало, бавноразвиващо се, епилептично, аутистично, атетоидно, хиперактивно, страдащо от дефицит на вниманието, церебрална парализа, забавено развитие и от синдрома на Даун дете“. Забележително четиво, което дава надежда на хиляди деца, обявени за обречени и осъдени на живот в институции.

Авторът Глен Доман посвещава книгата си „на тези безкрайно решителни хора – родителите, и на децата с мозъчни увреждания, които живеят в един застрашителен, плашещ и дори опасен свят, но някак успяват да оцелеят, докато някой им подаде ръка.“ „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане“ (превод: Константин Цанков, 488 стр., цена: 28 лв.) не е медицински текст в класическия смисъл на думата. Тази книга е скъпоценен дар за хилядите деца с мозъчни увреждания, които се носят опасно по морето от невежество и неразбиране, за притиснатите до стената родители, които отчаяно търсят напътствия и отказват да се предадат или да се откажат, както и за медицинските специалисти, които може да намерят на страниците ѝ научно обосновани и интелектуално удовлетворяващи отговори на един труден и заплетен клиничен проблем.

 

В книгата са представени животоспасяващи техники и инструменти за измерване и за подобряване на подвижността, езика, мануалното, зрителното, слуховото и тактилното развитие и уникални методи за структуриране, моделиране и мотивация – всичко това като допълнение към индивидуалната домашна програма на Институтите, в която родителите и любовта към детето са жизненоважни елементи. Глен Доман и екипът му изпреварват с няколко десетилетия откритията на съвременната неврология: че човешкият мозък има забележителни способности за самовъзстановяване (невропластичност) и регенерация (неврогенеза), че мозъкът е лесно достъпен и може да се променя чрез интензивна сензорна стимулация, че многообразните симптоми на мозъчните увреждания са само симптоми и че лечението трябва да бъде насочено към причината за тях – самия увреден мозък. Доман поставя под съмнение очевидния въпрос „Кое е нормално?“ и пита провокативно: „А кой не е с мозъчна травма?“.

 

Глен Доман (1919–2013) е американски физиотерапевт, пионер в областта на лечението на деца с мозъчни увреждания. През 1955 г. основава добилите световна известност Институти за изследване на достиженията на човешкия потенциал и заедно със своите екипи повежда безмилостна битка за създаване и усъвършенстване на програми за оздравяване на деца с мозъчни увреждания. Конкретните резултати от тази дейност представя в международния бестселър „Как да отглеждате вашето дете с мозъчно увреждане”. Автор е и на популярната поредица „Нежната революция”: „Как да научим бебето си да чете”, „Как да умножим интелигентността на бебето си”, „Как да дадем на бебето си енциклопедични знания”, „Как да научим бебето си на математика” и други.

 

„При цялата си научност и иновативност тази книга е трогателна история за човешката отдаденост и посветеност. Тя е разказана с топлота и честна прямота от един награден военен герой, чието бойно поле се е променило, но чиято кауза е останала същата. Тиранията и заплахата към човешкото достойнство се проявяват в много форми, но никоя от тях не е толкова опустошителна, колкото едно невинно дете, затворник в собственото си тяло, на което са поставени етикети с мними дефицити и което често е захвърлено и забравено в някоя институция. Глен Доман, учен, хуманитарен работник и неуморим воин, ни е дал план за битка – шанс за борба за детето с мозъчна травма. Той дава край на лъжливото отчаяние и начало на надеждата.“ – Ралф Пелигра

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *