„Клети създания“ открива „Синелибри“

Международният кино-литературен фестивал „Синелибри 2023“ се провежда под мотото „Метаморфози“ в София и още шест града – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, научи ДУМА от организаторите.
Официалното начало на фестивала в столицата е на 6 октомври от 19 ч. в зала 1 на НДК с елегантен музикално-визуален спектакъл, съпроводен с изпълнение на живо на маестро Живко Петров. Той ще бъде последван от встъпителни думи на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала. Венец на вечерта ще бъде българската премиера на научнофантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, удостоен със „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция. Виртуозна адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски творец Алистър Грей, филмът е постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. В ролята на Бела Бакстър е Ема Стоун, а ученият, който ще я върне към живота, носи чертите на Уилям Дефо.
11 заглавия ще се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба. Най-добрата киноадаптация ще бъде излъчена от международно жури в състав Уилям Болдуин, Бруно Розато, Леа Тодоров, Карла Нието, Иван Бърнев. Публиката ще се срещне с тях на 20 октомври в зала 1 на НДК, когато ще се състои официалната церемония по награждаването.
Фестивалът ще представи над 60 филма с национални и световни премиери, вкл. адаптации и биографични филми, галавечери на 14 държави, ретроспекции, чествания, събития с театрални, модни и музикални акценти, образователни модули, детски изненади, тематични вечери с дискусии по наболели теми в съвременното общество, документално и късометражно кино в паралелни конкурси, срещи с български и световни творци.
Премиерата на документалния филм „Ваймар Експрес“ – документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа, на Милена Фучеджиева, писателка, публицистка, сценаристка и драматург, е на 8 октомври от 19 ч. в кино „Люмиер“. Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на Организацията на евреите в България „Шалом“ под наслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“. Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „НФЦ“. На 9 октомври в „Люмиер“ е премиерата на „Плитката“ (2023) – въздействащ разказ за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента. Режисьорка на копродукцията на Франция, Италия и Канада е Летисия Коломбани, авторка на едноименния бестселър, преведен на 40 езика. Прожекцията ще бъде последвана от дискусията „Запази надежда“ – вечер, посветена на борбата с рака на гърдата, в сътрудничество с МБАЛ „Надежда“.
„Синелибри“ посреща на 10 октомври изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Дауни, който е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия, носител на отличието „Офицер на Ордена на Британската империя“, ще представи своя завладяващ литературен дебют – приключенската мистерия „Златото на Истрия“, в Аула НАТФИЗ от 19 ч., със свободен достъп. По същото време в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) в присъствието на Фатмир Кочи. След това зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *