Колко време Тодор Живков е бил кмет на София

Малко известен факт е, че Тодор Живков е бил и кмет на София, но за кратко. Първоначално Живков трябва да бъде градоначалник 2 години, но след смъртта на Георги Димитров неговият зет и нов лидер на БКП Вълко Червенков издига Тодор Живков в партийната йерархия. Така вместо 2 години, Живков е кмет на София в продължение на малко повече от половин година.

Историята помни много забележителни личности, които са оставили следи в нашата столица, сред които се прокрадват имената на Ради Радев, който дава на София девиза „Расте, но не старее“, Харалампи Карастоянов, последният възрожденец на кормилото на столичния град, и Иван Панев, оставил след себе си знакови обекти за столицата като Централната жп гара и булевард „Ленин“, днес „Цариградско шосе“.

Историята на столичните градоначалници е толкова интересна, че редица журналисти и писатели се опитват ги съберат в книга за поколенията. Журналистът Борис Ангелов издава книгата „Кметовете на София“, в която са описани делата на 64 кмета.

„Ради Радев е останал в историята с това, че е отнел концесиите за електричеството и за трамваите, които са били съответно френска и белгийска и е платил за това с поста си, защото след като Франция е от печелившите страни в Първата световна война, се оказва, че той пада от власт, без да има вина“, коментира Борис Ангелов пред България Он Еър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *