Лунно затъмнение в нощта преди изборите. Ще окаже ли влияние

Любителите астрономи ще могат да наблюдават тази нощ лунно затъмнение, макар и само частично. То ще е видимо в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа, часове преди местния вот.

Звездобройци и астролози спорят дали космическият феномен ще има отражение върху изборите за кметове и общински съвети.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, което се случва тогава, когато Земята е между Слънцето и Луната, а сянката ѝ пада върху Луната. В резултат на това тя временно се премества в сянката на Земята, създавайки впечатление за затъмнение.

Лунните затъмнения са сравнително често срещани и се виждат от много региони на Земята. Те са два вида – пълни и частични. По време на пълно лунно затъмнение Луната е изцяло в сянката на Земята и придобива червеникав или меден оттенък поради разсейването на слънчевата светлина в земната атмосфера.

През октомври 2023 г. ни очакват две затъмнения – слънчево и лунно. Те обикновено идват по двойки и периодът между тях се нарича коридор на затъмнението. Лунното затъмнение винаги се случва по време на Пълнолуние и през 2023 г. може да се наблюдава на 28 октомври в знака Телец.

То ще бъде видимо във всички региони, където по това време ще бъде нощно време. Това включва Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Северна и Източна Южна Америка, както и Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и Арктика и Антарктика.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *