Миграционният натиск и кризите в ЕС напомнят събитията от 1989 г.

„Миграционният натиск от Украйна вече се усеща в много европейски страни. Това ми напомня преживяното през 1989 г. Тогава масовото преселение на източногерманци през Унгария стана причина за имплозията на комунистическия лагер.

Унгарските власти решиха, че повече не могат да управляват кризата, свалиха кльоновете, потоците от източногерманци преминаха в Западна Германия и комунистическият блок рухна в рамките на няколко седмици.“

Това опасение изрази в ефира на предаването „Светът и ние“ по БНТ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

По думите му, сега наблюдаваме нещо подобно.

„Миграционният натиск е от две посоки: от Северна Африка към Италия и от Близкия Изток през балканските маршрути към Европа. Той е съчетан с вътрешна криза, с рецесия в Германия, с предстоящи избори за Европейски парламент и с неубедително лидерство във всички западноевропейски страни.

Това, за съжаление, може да доведе до имплозия на Съюза. Появяват се множество вътрешни граници, които не трябва да съществуват по силата на Шенген. Много страни въвеждат вътрешен контрол, в рамките на Шенген, в който ние се стремим да влезем. Но как ще влезем, при положение че налагаме по-високи транзитни такси за транзит на газа за Унгария и за Сърбия? С това си печелим още един враг“, смята Иво Христов.

Според Христов кумулирането на толкова много кризи едновременно крие риск за Съюза.

„Опасявам се, че бюджетът на ЕС, въпреки своите буфери, трудно може да предвиди всички кризи. Кризата с Ковид-19, например, го свари напълно неподготвен. Разбира се, не чиновниците са виновни, че не могат да предвидят една епидемия.

Кой можеше да предвиди атаката на „Хамас“ срещу Израел? Бюджетът трудно ще издържи на нови кризи, извън текущите, които вече го обременяват много“, каза още Христов в ефира на БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *