Мисленето на чужд език подобрява паметта и концентрацията

Положителният ефект от владеенето на чужди езици не включва само възможностите за комуникация в различни държави по света.

То може да ви направи по-рационални, да подобри уменията за вземане на решения и да подобри паметта ви.

Това твърди професорът по психология от Чикагския университет Дейвид Гало.

„Опитът да превключвате между различни езици упражнява мозъка ви по начин, който монолингвистите не умеят“, казва Гало, директор на Лабораторията за изследване на паметта в Чикаго, пред CNBC. „Монолингвистите не развиват толкова богати умствени връзки и способността да включват и изключват различни умствени състояния.“, обяснява професорът.

Изследването на Гало се фокусира върху това как говоренето на няколко езика може да повлияе на познавателните способности.

Заедно с колегата си професор по психология от Калифорнийския университет в Чикаго Боаз Кейсар той открива, че когато обработвате информация на чужд език, вземате по-рационални и логични решения.

Тази констатация се отнася и за критичното мислене и паметта, които са изключително важни умения в живота и на работното място.

Според последните данни на ZipRecruiter критичното мислене например е една от трите основни черти, които работодателите искат, но липсват на кандидатите за работа, допълва CNCB.

Говоренето на майчин език е лесно и може да приспи мозъка ви, така че да не обработва информация обективно, казва Гало. Емоциите пречат на рационалността, ускоряват вземането на решения, но ви правят по-податливи на грешки. Когато това се случи, вие затъвате в нагласа, която Гало нарича „горещо познание“, известно още като „мислене по система 1“.

Гало оприличава противоположната нагласа – студеното познание, или мислене по Система 2 – на героя Спок от „Стар Трек“. „Той изключва всички свои емоции, за да се опита да бъде възможно най-логичен и аналитичен“, казва професорът. Подобна нагласа ви прави по-стратегически настроени, концентрирани и внимателни, което води до по-малко грешки, макар че ще ви отнеме повече време, за да вземете решение.

„Когато мислите на чужд език, вие сте много аналитични и внимателни по отношение на повърхностните характеристики на информацията. А това, от своя страна, може да ви постави в нагласа, в която сте по-логични и рационални, когато подхождате към задачите за вземане на решения.“, обяснява Гало.

И двата начина на мислене са полезни. Нуждаете се от „горещо“ познание, за да вземате бързи решения за части от секундата, а „студеното“ познание е полезно по време на криза или риск.

Проблемът: може да е трудно да накарате мозъка си да мисли рационално, когато емоциите са интензивни. Използването на чужд език е пряк път към режима „Спок“, допълва Гало.

Ползите от чуждия език се простират отвъд аналитичното мислен. Хората са по-податливи на дезинформация и фалшиви спомени – да си спомнят нещо неточно или нещо, което изобщо не се е случило, когато мислят на родния си език, установява изследване на Гало и Кийсар през юли.

Ефектът е толкова силен, че способността да се говори на чужд език „напълно елиминира“ фалшивите спомени, казва Гало. Откритието се фокусира върху психологическа концепция, наречена „мониторинг на паметта“, която представлява начинът, по който мозъкът определя дали даден спомен действително се е случил е измислен.

Паметта е донякъде пластична: Например, чувствата ви по време на дадено събитие могат да променят начина, по който си го спомняте след това.

„Не става въпрос само за това, че сте в състояние по-добре да наблюдавате паметта си, когато използвате чужд език, а сте толкова аналитични, че вече дори не се подвеждате по дезинформация“, казва Гало.

Владеенето на няколко езика може да подобри комуникацията на работното място, да повиши производителността и да подобри концентрацията, сочи проучване от 2019 г. на компанията за езиков софтуер Rosetta Stone.

Владеенето на няколко езика все пак не прави човека по-рационален по своята същност.

Ако не владеете свободно езика, може да пропуснете важна информация или да забавите скоростта при вземане на решение. Но когато опитвате да вземете трудно решение или да запомните информация, опитайте се да мислите за нея на друг език, препоръчва Гало.

Ако не владеете чужд език, съветът му е по-прост: научете нов. Насърчавайте и децата си да растат, учейки няколко езика. При по-възрастните хора двуезичните могат да се справят по-добре с когнитивния спад, свързан с остаряването, допълва професорът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *