Може би сме на прага на война с Русия

„В Грузия има две републики, които не са признати от нас, но са признати от Русия. С подобен акт ние допълнително влошаваме отношенията ни с Руската федерация, които и без това са вече може би на прага на войната.”

Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов по повод гласуването на декларация от парламента за подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето ѝ на статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз.

„Изведнъж се оказа, че трябва спешно да бъдат приети две декларации, които не са обсъждани в Комисията по външна политика, която ще заседава в почивка веднага след вота на недоверие”, посочи Костадинов.

Лидерът на „Възраждане” добави, че конфликтът в Близкия изток е толкова голям, че като нищо може да пламне голям световен конфликт, коментирайки втората декларация в подкрепа на Израел.

Той беше категоричен, че „Възраждане” няма да участва в гласуването на декларациите и подчерта неколкократно: „Имам усещането, че двете декларации не са писани в българския парламент”.

Според Костадинов мнозинството в парламента демонстрира „арогантност и неадекватност, в комбинация, която е убийствена за българската държава и която наблюдаваме повече от 4 месеца и половина“.

По думите му оставката на кабинета е най-малкото, което трябва да последва, а по-добре съд и затвор за държавна измяна.

Костадинов коментира и, че ще подкрепи и втори вот на недоверие срещу правителството, но той трябва да бъде внесен след края на предизборната кампания за местните избори.

Малко по-късно Народното събрание с единодушие от 133 гласа прие декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето ѝ на статут на страна-кандидат за членство в Европейския съюз.  Вносители са Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Екатерина Захариева, Делян Пеевски, Филиз Хюсменова, Атанас Атанасов, Росен Желязков, Георг Георгиев, Даниел Лорер и Кирил Петков.

В декларацията се посочва: 49-то Народно събрание, като припомня принципите, залегнали в Устава на ООН за зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на държавите, както и правото им сами да избират своето бъдеще; отчита сериозните предизвикателства и отраженията на войната в Украйна върху Европа и страните от Източното партньорство, в това число и върху сигурността, социално-икономическото развитие и вътрешнополитическата стабилност на Грузия; оценява приноса на Грузия като ключов партньор на България, Европейския съюз и НАТО в Черноморския регион и Южен Кавказ; препотвърждава неотклонната подкрепа на България за политиката на разширяване на ЕС и политиката на „Отворени врати” на НАТО.

В декларацията българското Народно събрание също така осъжда продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия и безусловно подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници.

Народното събрание прие единодушно, със 124 гласа и декларация, осъждаща терористичното нападение срещу Израел. Вносители са народни представители от парламентарните групи  на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната” – „Демократична България” и ДПС.

„Единно изразяваме своето уважение към смелостта и решимостта, демонстрирани в провежданата операция „Железни мечове”, насочена към неутрализиране на заплахата от „Хамас”, и гарантиране на безопасността и сигурността на израелския народ, с всички негови религиозни и етнически групи, но също така и на целия регион”, се посочва в  декларацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *