Може ли да гласуваме по постоянен адрес след вписване по настоящ?

Днес са местните избори в страната. Избираме общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна и кметове на кметства. На местните избори не се образуват секции и не се гласува в чужбина.

Дори в деня на вота обаче могат да възникнат въпроси.

Ако имате настоящ и постоянен адрес, които са различни един от друг, е възможно да изпаднете в следната ситуация – вече да сте се регистрирали за изборите по настоящ адрес, но по непредвидени обстоятелства да нямате тази възможност и да искате да дадете своя вот по постоянния си адрес.

Тогава вероятно ще се запитате може ли избирателят да гласува в секцията по постоянния си адрес след вписване в избирателен списък по настоящ адрес?

В този случай трябва да знаете, че избирателите, подали заявление и вписани в избирателен списък за гласуване по настоящ адрес, се заличават от избирателния списък по постоянния им адрес и се вписват в списъка на заличените лица.

След вписване в избирателен списък за гласуване по настоящ адрес, тези избиратели не се дописват в избирателния списък и не може да гласуват в секцията по постоянния си адрес.

При произвеждане на втори тур на изборите за кметове избирателите може да гласуват само по настоящия си адрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *