Настоящото НС няма легитимност, за да пренаписва Българската конституция

Най-важното на фона на обстановката в Израел е да не се допуска некомпетентно вмешателство в работата на българските служби за сигурност и продължаване на опитите за тяхната политизация, заяви държавният глава пред журналисти
Народно събрание няма нито легитимност като обществена подкрепа, нито достатъчно гражданско представителство като процент гласували на последните избори, за да пренаписва Българската конституция. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Помолен за коментар за подготвените от управляващото мнозинство промени в Конституцията, държавният глава посочи, че партиите, които настояват основният закон да бъде пренаписан, нямат и морална легитимност да го правят. „Те събират парламентарна подкрепа с цената на предателство на собствените си избиратели и на всички е ясно, че тези напъни за подмяна на обществения договор се правят най-вече за да се оправдае безпринципната коалиция“, заяви президентът.
Попитан за необходимостта от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, предвид обстановката в Израел, държавният глава припомни, че обявеният доклад на Националния контратерористичен център показва, че към момента няма пряка заплаха за националната сигурност, но в случай на промяна на обстановката има готовност за свикване на КСНС.
„Най-важното в момента е да не се допуска некомпетентно вмешателство в работата на българските служби за сигурност и продължаване на опитите за тяхната политизация“, подчерта президентът Радев и добави, че очаква службите да продължат да работят спокойно и отговорно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *