Нашето общество е разделено с бездна на две идеологии прозападна и произточна

„Не би трябвало разузнавателните служби да уверяват парламента, президента и премиера, че война няма да има, а на следващия ден войната да избухне. Това е абсолютен провал на разузнаването. Мерките, които се взимат за недопускането на подобен провал в бъдеще, трябва да бъдат много добре обмислени“. Това коментира пред БНР Иван Пенков, бивш зам.-директор на Служба „Военна информация“.

Според него предложеният законопроект, който касае изменение на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност с тези назначения от парламента, е много скромен опит да се изключат подобни случаи и гафове на нашите разузнавателни служби.

Той смята, че парламентът и комисията за контрол на службите трябва да направят анализ и да установи защо те са „създали такъв анализ и информация“ и да намерят корена на този гаф.

За него не са адекватни мерките с уволняването на шефовете на двете служби. По думите му трябва да се бръкне в дълбочина в дейността на службите.

Комисията за контрол над службите е висша степен на контрол за службите, напомни Пенков в предаването „Неделя 150“ и добави: „Като погледнах състава на комисията, се отчаях. Тази комисия е много малка по състав, като само двама са с някакъв опит в сектора на сигурността. Съставът на комисията трябва да бъде много добре огледан и да бъде изграден така, че да е предпоставка за реално влияние и ръководство на службите на сигурност“.

Нашето общество е разделено с бездна на две идеологии (прозападна и произточна) и те се борят с всички възможни средства да окажат влияние върху нашия обществен, политически, партиен живот, върху дейността на президента, разузнавателните служби, икономиката, банковата система, коментира още Иван Пенков. Най-добрият инструмент за постигане на успех е с помощта на разузнавателните служби.

„Не смятам, че ДАНС е една стихийна паническа служба и че няма възможности да контролира дейността на разузнаването“.

По думите му проектозаконът не третира идеята за сливане на военното и цивилното разузнаване. Според него по некомпетентен начин се коментира и третира в НС въпросът за действията на службите за външно разузнаване, като се говори за сливане, каквато практика няма никъде по света.

„Не е направено нищо досега с изключение на Съвета за сигурност към МС, който да извършва административното управление на тази разузнавателна общност – административното управление, а не оперативното. Такъв орган може административно да управлява разузнавателната общност, в която влизат не само външното и военното разузнаване, влиза и ДАНС, и ведомствени разузнавателни органи. Той оперативно не ръководи тези служби, те си имат собствени ръководства“.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *