Необходима е ревизия на управлението на ГЕРБ в последните 12 години

30 години моделът на управление на столицата е един и същ. София има нужда от промяна на философията и връщане на усещането за справедливост, което липсва. Това каза Деян Николов – кандидат за кмет на София от „Възраждане“, в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Необходима е ревизия на управлението на ГЕРБ в последните 12 години и анализ на бюджета на столицата.

Изграждането на една нова група в детска градина с 25 деца в различните райони на София струва между 1,3 до малко над 2 милиона лева. „Това, което ние знаем, разговаряйки със строители, изготвяйки ни оферти какво би струвало това на пазарни цени, струва 500 000 лева. Т.е. два до три пъти повече плащат софиянци за един от най-наболелите ни проблеми.

Реално една детска градина с 8 групи – толкова средно има в една детска градина в София, за да решим целия проблем ни трябват около 30 детски градини с 8 групи всяка. Това са около 120 милиона. За един мандат може да бъде постигнато – това са около 30 милиона на мандат, но ако се правят на реалните пазарни цени, т.е. около 4 милиона за детска градина. В момента те се правят от два до три пъти по-скъпо от фирми, приближени до властта“, посочи Николов.

Столицата има 600 милиона лева за капиталовата програма, но 1/3 остава неусвоена, посочи той. „Т.е. проблемът не е в липсата на средства, а на това, че първо има корупционни практики, изчакват се строителите. Второ, самата община поради елементарна липса на планиране не успява да свърши някои неща“, обясни кандидатът за кмет.

Южните части на града са презастроени, а северна остава недоразвита. Така се получава дисбаланс. „Когато свържеш добре с центъра други райони, можеш да ги направиш привлекателни. Едно от важните неща, които ще довършим в този мандат, е краят на Южната дъга – Горнобанския път. Там има малки проблеми. Проектът е за около 250-300 милиона, за един мандат може да бъде довършен“, смята Николов.

Трябва да има механизъм за контрол върху сметосъбирането и сметоизвозването.

„Аз нямам проблем който иска да осигурява сметоизвозването на София, но да го прави по качествен начин и на добри цени за софиянци. Ако някой не си изпълнява договорите – неустойки, мерки. Това трябва да се направи на първо място и самата услуга тогава ще се промени“, смята кандидатът за кмет на столицата.

От 20 до 30% ще е поскъпването на водата в столицата, ако концесията със „Софийска вода“ продължи.

„Там, за съжаление, сме поставени пред свършен факт от гледна точка на това, че концесията вече е гласувана. Новият кмет най-вероятно ще бъде изправен пред заварено положение. Аз лично смятам, че концесиите в повечето случаи са неизгодни за държавата. Имаме някои съмнения, че това, което беше направено точно в края на мандата на предния кмет, противоречи на интереса на софиянци“, коментира Николов.

Приоритет в сферата на сигурността е увеличаване числеността на „Общинска полиция“. В момента броят на полицаите е изключително малък и е необходимо тя да нарасне пет до десет пъти в следващите четири години. „Направим ли ги 500 или 1000, това е един човешки ресурс, който кметът може да използва, за да охранява, да патрулира, да помага за пътната безопасност. Идеята е аз като кмет да имам възможността наистина да осигурявам контрол, сигурност и охрана на града“, обясни Николов.

 

Кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *