„Нищо добро“

Конфликтът в Израел и Газа доминира в новинарския поток през последната седмица.

Включете телевизора или влезте в някоя социална медия и ще се сблъскате с множество ужасяващи заглавия и видео материали.

Въпреки че е важно да сте информирани, прекомерното потребление на изображения и видеоклипове може да се отрази негативно на психичното ви здраве, пише CNBC.

Според неотдавнашно проучване проследяването на масово насилие в медиите може да подхрани „цикъл“, при който зрителят е силно притеснен от новините и това го кара да консумира още повече от тях.

„Нищо добро“ не се случва в мозъка ви, когато виждате изображения на насилие, казва Илиян Иванов, професор по психиатрия в Icahn School of Medicine at Mount Sinai в Ню Йорк. За възрастните, които са преживели травма или са разстроени емоционално, ефектът може да бъде още по-сериозен.

„Хората с високо ниво на тревожност може да изпитват известни опасения относно това, което може да последва, тъй като ситуацията е променлива и несигурна“, казва професорът CNBC. „Винаги има това усещане: „Какво още може да се случи? Нещо ужасно ще се случи.“

Все пак има начини да консумирате новините и да се грижите за психичното си здраве.

1. Изберете 2-3 надеждни източника, които да следите

Четете разумно, казва Алисън Холман, професор по психологически науки в Калифорнийския университет. Тя изследва травмите и излагането на въздействието на медиите.

„Определете източници на новини, които са надеждни и заслужават доверие. С други думи, предоставят действителни новини. Това, което ви препоръчвам, е да изберете два, може би три най-добри източника.“

2. Определете времеви лимит

Не е необходимо да консумирате часове и часове репортажи, за да сте информирани.

„Отделете време през деня и си кажете: „Ще отделя 15-20 минути, за да прочета какво се случва. И след това го направете отново вечерта.“, съветва ученият.

Тя добавя, че не става дума да се консумират по-малко новини, а да не се консумира прекалено много ненужна информация.

3. Изберете текст вместо снимки или видео

Графичните изображения ще ни повлияят много повече отколкото четенето на статии, защото „80% от информацията, която мозъкът приема, е от визуални сигнали.

Платформи като YouTube, където има безкраен поток от видео, не са идеални.

„Трябва ли да виждам как умират хиляди хора? Разбира се, че не. Не е необходимо да виждам всичко в детайли, за да разбера колко е ужасно“, обяснява проф. Иванов.

Само защото вярвате, че даден източник е авторитетен, казва Холман, не означава, че трябва да се ангажирате с всичко, което той публикува. „Важно е да прочетете една история, вместо гледането на няколко видеоклипа“, съветва тя.

4. Лично внимание

Нуждите и възможностите на всеки човек са различни.

Често тялото ви подсказва кога е време да излезете от полето на новините и да се заемете с нещо друго, казва Холман.

„Започвате ли да усещате напрежение във врата или раменете си?“, казва тя. „Дишането ви става по-плитко? Не искате да се оставите да ви застигне ситуация, в която едва дишате.

Обърнете внимание на сигналите, които подава тялото ви, докато се занимавате с новините. Можете да определите какво ви подтиква към силна реакция.“, допълва ученият.

5. Презареждане

Уверете се, че запълвате останалата част от деня си с дейности, които ви носят радост или релаксация.

„Намерете си някакво удоволствие, което ви помага да обработвате това, което четете или гледате. Просто не позволявайте да се изолирате и вглъбявате в новините“.

 

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *