Обединеното кралство и Ирландия ще са домакини на Евро 2028

Обединеното кралство и Ирландия ще бъдат домакини на Европейското първенство по футбол през 2028 г., а Италия и Турция – през 2032 г., обяви УЕФА във вторник.

Приемайки съвместната оферта на Италия и Турция за Евро 2032 г. миналата седмица и предвид факта, че Турция се оттегли от надпреварата за Евро 2028 г., домакините на двете първенства вече бяха ясни.

Оттеглянето на Турция от конкуренцията за първенството през 2028 г. остави Англия, Северна Ирландия, Ирландия, Шотландия и Уелс единствени кандидати за състезанието през същата година.

И двете оферти обаче трябваше да получат официалното одобрение на изпълнителната комисия на УЕФА, която се събра във вторник.

„Нищо никога не е просто формалност, дори до последния момент“, коментира Деби Хюит, председател на английската Футболна асоциация (FA). “Не приемаме нищо за даденост“.

Хюит каза, че усилията за организиране на първенството са обединили пет футболни асоциации.

„Има толкова много неща, които може да си помисли човек, че могат да ни разделят, но всъщност ни обединиха“, каза тя. „Мисля, че това ще нещо, от което ще сме много горди“.

Евро 2028 ще бъде най-голямото спортно общо събитие между Обединеното кралство и Ирландия.

Бившият уелски национал Гарет Бейл, който прекрати спортната си дейност през януари, заяви, че първенството ще даде тласък на футбола в Уелс.

„Мисля, че е важно, особено за Уелс, да остане на картата, да продължава напред, да продължава да се опитва и да става все по-добър“, каза той.

Английската Футболна асоциация заяви, че за състезанието ще бъдат налични 3 млн. билета – повече от всяко друго Европейско първенство. Мачовете ще се играят на стадиони със среден капацитет от 58 хил. души.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *