Основната лихва се вдигна за пореден месец

Основният лихвен процент (ОЛП) в България се повишава за пореден месец. Считано от 1 октомври индикаторът е фиксиран от Българската народна банка на ниво от 3,64%. Само за месец се отчита ръст от 0,11 пункта.
Процесът по повишаване на основната лихва започна преди точно година, задвижен от обръщането на лихвения цикъл и повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. Повишаването отразява покачващите се лихвени проценти при реално сключените сделки от търговските банки.
Преди да обърне посоката си, основният лихвен процент в България бе на нулево ниво в продължение на около шест години. Толкова висок ОЛП – над 3,6% – е отчитан в България за последно през февруари 2009 г. Нивото на основна лихва, която винаги действа от първия до последния ден на съответния месец, няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите в България. С увеличаването й обаче расте законната лихва за забава както за физически лица, така и за бизнеси. Тя се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *