Още един повод за гордост в Пловдив

България и регионът могат да бъдат водещи в Европа по отношение на производството на аграрни продукти, защото имаме прекрасна природа и климат. За да бъде устойчива тази тяхна позиция обаче, са ни необходими технологиите, които помагат да реагираме адекватно на климатичните промени. Именно високите технологии са бъдещето на България.

С тези думи премиерът Николай Денков откри новата сграда на Центъра по растителна системна биология и битехнологии в Пловдив, изграден по проекта PlantaSYST. През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в тази област.

Днес това е водещ институт в региона и в България, специализиран в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури. В новопостроения научен комплекс функционират седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с иновативен изследователски корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

Уникален научен център за България и Югоизточна Европа, който ще развива висока наука, но също така и приложни изследвания в областта на растителната наука и биотехнологиите. Така министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков определи отрития вчера в Пловдив Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ/ПлантаСИСТ).

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *