Песента на Петър Чернев „Заклинание“ излезе в нов аранжимент и клип

Нов вариант на песента „Заклинание“, спечелила трета награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1975 г., бе представен по случай 80 години от рождението на Петър Чернев – известен поп певец и композитор (1943-1992), научи ДУМА от Гергана Владимирова, експерт маркетинг на „Орфей мюзик“. Това е една от емблематичните песни на Петър Чернев, поради която феновете му дават името „Пешо Мъката“.
„Заклинание“ на Петър Чернев е вечен хит в българската музика, но този път се завръща в изцяло нов аранжимент – акустичен шрайх, пиано и кахон. Изпълнението е пълно с емоция и душевност, сливащи се в хармонията на гласовете на самия Петър Чернев и неговата талантлива дъщеря Яна Чернева. Баща и дъщеря пресъздават „Заклинание“ с нова чувственост и нежност, които се допълват чудесно и пренасят слушателите в свят на емоции и мечти. Този нов аранжимент придава на песента свежест и актуалност, като запазва нейната сърцераздирателна същност, а изпълнението показва силата на музиката да обединява поколенията и културните ценности.


Музиката на „Заклинание“ е на Петър Чернев, текст Миряна Башева, аранжимент Алекс Нушев/D&GH, звукозапис и мастеринг – студио ANP, видеоклип – режисьор/оператор Николай Скерлев/D&GH, продукция – D&GH (Ди енд Джи Ейч), септември 2023 г.
Яна е родена в София. Нейни родители са известният естраден певец и композитор Петър Чернев и Дора Чернева. Яна за първи път стъпва на сцена на 4-годишна възраст, когато баща й я насърчава да изпее песен пред публика. Позната e от малкия екран на децата и тийнейджърите от нейното поколение като водещата на телевизионната рубрика по БНТ „Децата в музиката“. Любопитно е, че гост в предаването й е бил Влади Ампов-Графа – също тийнейджър по това време. БНТ записва видеоклип на песента „Ваканция“, изпълнена от Яна Чернева и Митко Рупчев.
От малка Яна свири на пиано и пее, в началните класове в музикалното училище в Брегенц, Австрия, а по-късно взема частни уроци при вокалния педагог – днес проф. д-р Стефка Оникян. Завършва Виенския университет със специалност „Театрални, филмови и медийни науки“, практикува в Ню Йорк като репортер, отразяващ мюзикълите на Бродуей. Яна работи и живее със семейството си в САЩ и често пътува до България.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *