Президентът и управляващите забравиха за Освобождението на Родопите – срам!

„На 21 октомври отбелязахме 111 г. от Освобождението на Родопите. Това е специален ден за нас. Поднасяме венци и цветя пред Паметника–костница на връх Средногорец, която неслучайно бе наречена „Родопската Шипка”, отдаваме почит пред паметника на полк. Владимир Серафимов. Държавните институции обаче отсъстваха. Срам!”

Това заяви в профила си във фейсбук Иван Френкев. Кандидатът за кмет на Смолян от „БСП за България” категорично подчерта, че постът и огорчението му са първо на родопчанин и жител на Смолян.

„Очевидно за управляващата „сглобка”, заети да тичат до посолствоТО нашият празник изглежда малък и незначителен. Все пак тук празнуваме „само” нашата  свобода, на Родопите. Все си мисля, че можеха да изпратят няколко поздравителни думи. С още по голяма тежест това се отнася за президента, когото видяхме да присъства на светски събития и откриването на винарни, но не и на паметна дата, свързана със саможертвата на воини от Българската армия, на която той е главнокомандващ. В цялата президентска институция с такъв раздут щат не се намери и един, който да се обърна с поне две изречения към родопчани. Срам, дами и господа, срам”, реагира гневно Иван Френкев в социалната мрежа.

Ето и пълния текст:

„Вчера отбелязахме 111 г. от Освобождението на Родопите. Това е специален ден за нас. Честванията са съпроводени с поднасяне на венци и цветя пред Паметника–костница на връх Средногорец, пред Паметника на полк. Владимир Серафимов и с тържествена проверка – заря. Тържествата са хубави и винаги има атмосфера. Присъстваха представители на местната власт, областен управител и политически партии.

Това, което направи впечатление е, че нямаше нито един представител на държавните институции.

За нас, родопчани, 21 октомври е свята дата. Смолянско е освободено 34 години по-късно от останалата част на България от българска армия и местни доброволци. Като родопчанин, смолянчанин,  не мога да приема подобно неглижиране и демонстрирано неуважение. Нямаше дори един поздравителен адрес. Срамота! По време на тържествената заря-проверка се оказа, че Община Смолян е получила поздравителни адреси от и.д. кмет на Карлово и 101 Алпийски полк.

Очевидно, че управляващата „сглобка“ са по-ангажирани да тичат до посолствоТО и нашият празник изглежда малък и незначителен. Все пак, тук празнуваме „само“ нашата свобода. Все си мисля, че можеше да изпратят министър или поне няколко написани думи.

С още по-голяма сила това важи за Президентството. Изглежда, че за Румен Радев е по-важно да присъства на откриването на нова винарна и светски събития, но не и да уважи ключове национален празник и саможертвата на доброволците и войниците от българската армия, на която той се води и главнокомандващ. А още по-фрапиращо е, че в цялата президентска институция, надута с вицепрезидент, секретари и съветници по всякакви въпроси, не се намери един човек да напише и изпрати поне един бланкетен поздравителен адрес. Ей така, за протокола.

Обидно и скандално отношение от лица, с претенции за родолюбие.

Срамота, дами и господа, срамота”.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *