Проблемът със сметопочистването в “Красна поляна” и “Факултета” е язва в сърцето на София

Не трябва в 21-ви век да съществуват квартали с повърхностно течащи фекални води по улиците. Канализация, кофи за боклук и детска градина – за това мечтаят хората от квартал “Факултета” в София. Това заяви кандидатът за кмет на София от МК „БСП за България“ Ваня Григорова, която заедно с кандидата за районен кмет на „Красна поляна“ Георги Миланов се срещна с хора от квартал “Факултета” и се запозна с тежките условия, в които живеят хиляди жители на европейската ни столица. Във Факултета живеят 45 хиляди души.

Чистотата, хигиената и сметоизвозването се очертаха като най-големият и изискващ спешно решение проблем сред множеството други на район „Красна поляна“. Това е равносметката след обиколката на Ваня Григорова. Тя разговаря с жители от района, които поискаха по-приветлива и чиста среда и подобрена инфраструктура, смяна на трамвайните мотриси по линия №10, за които казаха, че са “като от Втората световна война“, решаване на проблема с бездомните кучета и гризачи в парк „Лебеда“.

В срещите и обиколката в ж.к. „Красна поляна“ активно участва и Георги Миланов – кандидатът за районен кмет на МК „БСП за България“. Той е роден тук, а с района е свързан целият му живот. Познава проблемите на хората, а хората познават него и желанието му да направи нещо добро и смислено. Виждането за бъдещата му работа заляга на дълбоко демократични принципи.

„Трябва да спрат да говорят за нашия квартал като за гето. Искам гражданите да имат достъп до районния си кмет и сами да казват какво искат да се направи – било то градинка или ремонт на тротоарите“, каза Миланов.

Сред плановете му е да се използват средства по проекти от фондовете и с общи усилия “Красна поляна“ за стане красив и приветлив район.

“Проблемът с чистотата в район „Красна поляна“ е пряко свързан с обезкървяването на общинското дружество „Чистота Искър”, което се грижи за сметопочистването в района” поясни Ваня Григорова. Тя обясни, че е парадоксално именно Софийска община да влошава качеството на работата му и да го води към ликвидация, като му отнема райони, за да ги даде на концесия.

А за района се говори като за гето и защото в близост е “Факултета” – място, което от години тъне в разруха и мръсотия. Свободно течащите отходни води периодично преливат, текат по улиците, откъдето минават хора и коли и играят деца, за да се влеят във външен отходен канал на „Софийска вода“, обрасъл в бурени и блатна растителност. Георги Миланов припомни, че преди години от откритите канали е тръгнала епидемия от хепатит.

“Много от улиците са тесни и недостъпни, по тях не може да премине кола на пожарната или линейка”, оплакват се хората. В целия квартал няма нито една детска градина, което на фона на голямата безработица там, допълнително пречи на майките да тръгнат на работа.

Като задача от спешен порядък Ваня Григорова очерта откриването на детски градини, изграждане на канализация и работа по инфраструктурата и сметоизвозване.

С кандидата за районен кмет подчертаха, че трябва активно да се работи за повишаване грамотността на ромското население в квартала, за да се излезе от омагьосания кръг, в който са поставени повечето му жители. Битува мнението, че умишлено районът е оставен на НПО-та и държавата е абдикирала от него.

„За мен не може да има различна политика за различните квартали“, бе категорична Григорова.

„Управлението на столицата от 33 години е пагубно – и за политиката, и за отношенията ни. Няма как да продължаваме така. Стига толкова!“, заяви още тя.

Даваме Ви кредит на доверие. Решавайте проблемите, това искаме от Вас! Това бяха думите на младо семейство към Ваня Григорова.

След обиколката Ваня Григорова проведе и среща с десетки граждани от ж. к. “Красна поляна” в салона на Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, които я посрещнаха с нетърпение и я изпратиха с аплодисменти. Бяха подготвили и изненада – срещата приключи с песента „Моя страна, моя България“ и традиционно българско хоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *