Продажбите на жилища в САЩ достигнаха 13-годишно дъно

Продажбите на жилища в САЩ са намалели през септември до най-ниското си ниво от 13 години насам, показвайки, че областта от икономиката, отслабена най-много от високите лихви, продължава да отбелязва спад, пише Wall Street Journal.

За цялата 2023 г. продажбите на стари жилища са напът да достигнат най-ниското си ниво поне от 2011 г. насам, тъй като нарасналите лихви натежават върху търсенето. Но високите лихви също така ограничават наличностите от жилища на пазара, тъй като собствениците на имоти с ниски лихви не са склонни да продават или да се местят. Ограниченото предлагане тласка нагоре цените на жилищата в по-голямата част от САЩ.

Продажбите на съществуващи жилища, които съставляват по-голямата част от жилищния пазар, са намалели с 2% през септември спрямо предходния месец до сезонно изгладен годишен темп от 3,96 млн., най-ниското ниво от октомври 2010 г. насам, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Продажбите през септември са спаднали с 15,4% на годишна база.

 

ИЗТОЧНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *