Проф. Димитров беше сред основните говорители в дискусия за взаимодействието между науката и бизнеса в отношенията между България и Китай

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров беше сред водещите говорители в дискусията „Взаимодействието между науката и бизнеса – добри практики и перспективи в отношенията между България и Китай“. Инициатор и организатор на дискусията, посветена на юбилейната годишнина на инициативата „Един пояс, един път”, е Китайската медийна група. Събитието се състоя в Китайския културен център с подкрепата на Посолството на КНР в София и лично на Н. Пр. Посланик Дун Сяодзюн и в партньорство с Българо-китайската камара за индустриално развитие.

„Зад това мое изказване стои дълга история на взаимодействие между УНСС и различни университети в Китай, включително изследователски проекти и обмен на студенти. Благодаря на посланика Н. Пр. Дун Сяодзюн за видео обръщението, отправено към студентите при откриването на учебната ни година. Преди това с него открихме реновиран корпус на студентските общежития, който вече очаква първите китайски студенти по една съвместна бакалавърска програма по икономика заедно с Jiao Tong University (SJTU)“, така проф. Димитров очерта рамката на сътрудничество, като разказа, че три години е водено хибридно обучение в Китай, а сега по-малък брой студенти ще се обучават на място в УНСС. Проф. Димитров разказа за езиковите курсове и съвместните изследователски проекти, като подчерта, че дори панелите на новия фотоволтаичен парк на университета също са от Китай.

Проф. Димитър Димитров беше категоричен, че потенциалът за сътрудничество между страната ни и Китай в сферата на образованието е огромен. Това се потвърди и от думите на зам.-министъра на икономиката и индустрията Николай Павлов, който изтъкна, че се работи усилено в тази насока.

Именно затова правителството си е поставило като водещ приоритет засилването на връзката между наука и бизнес, подчерта зам.-министърът. По думите му тази връзка е заложена с редица стратегически документи като Плана за възстановяване.

От началото на партньорството „Един пояс, един път“ стокообменът между Китай и България се е увеличил значително, изтъкна зам.-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. Той подчерта, че особено сериозно е сътрудничеството между двете държави в сектор „Земеделие“.

Модератор на събитието, посветено на 10-годишнината на инициативата „Един пояс – един път“ беше г-жа Ивета Балевска, кореспондент на Китайската медийна група в България. Бяха представени различни гледни точки по темите за взаимодействието между науката и бизнеса като гаранция за повишаване благата на хората: иновативни методи и дигитализация в различните области на сътрудничество и съвместни инвестиции, както и конкретни примери за добри практики и перспективи в отношенията между България и Китай.