Първият батальон от бивши украински военни постъпи на служба в руската армия

Доброволческият батальон на името на Богдан Хмелницки, сформиран от бивши военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), постъпи на въоръжение в руското оперативно бойно-тактическо формирование (ОКБТ) „Каскада“, предаде РИА Новости.

Командирът на батальона Андрей Тищенко каза, че след полагане на клетва всички войници ще отидат на фронтовата линия. Според Тищенко бойците са пристигнали в тренировъчния център преди около три седмици и всички са в бойно настроение.

„Тази история започна в момент, когато украинското правителство вече не се нуждаеше от своя народ и на фона на всичко това, когато украинското правителство трябваше да защитава своя народ, то просто го изостави.

И като гледам всичко това, имах възможността и моите другари, които ще бъдат с мен в тази част, да отдадат почит“, обясни Тищенко, бивш командир на танк и старши сержант от украинските войски, а сега командирът на батальона.  Според него 95% от хората в частта са бивши украински военнослужещи.

За формирането на оперативно бойно тактическо формирование „Каскада“ стана известно през февруари 2023 г. При подбора се взема предвид моралното и физическо състояние на човек. Освен това всеки украинец се проверява дали е извършил военни или криминални престъпления. Договорите с доброволците се сключват при общи условия.

 

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *