Развитието на крайградските райони на София минава през развитието на удобен и модерен жп транспорт

Кандидатът за кмет пристигна с влак за срещите си с обществеността на Нови Искър

 

Развитието на крайградските райони на София минава през развитието на удобен, чист и модерен жп транспорт в услуга на хората и е част от цялостното инфраструктурно развитие на столицата. Това мнение изрази кандидатът за кмет на София и водач на листата за общински съветници на МК „БСП за България“ Ваня Григорова, която се срещна с жители на Нови Искър и с. Световрачене.

Тя и кандидатът за кмет на район „Нови Искър“ Милко Панов пристигнаха за обиколката на северните крайградски райони с влак. Ваня Григорова посочи като приоритет подобряване състоянието на железницата, тъй като това е бърз, удобен и екологичен транспорт. „Ние сме единствената столица в Европа, която няма развита крайградска железница,“ подчерта Григорова.

 

„Трасето го има, само трябва да се закупят 3-4 нови влака. Това ще облекчи трафика през Нови Искър, както и през кварталите „Илиянци“ и „Надежда“ и в центъра на София“, каза Милко Панов, който предлага това решение още през 2019 г.

 

„Настояваме 20 процента от парите за капиталови инвестиции в бюджета да отиват при районните кметове, които в диалог с гражданите сами да решават кои са приоритетните проекти по места – дали ще се асфалтира улица, ще се прави ремонт на покрив на училище или нещо друго,“ заяви Ваня Григорова пред хората от Световрачене. В срещата взе участие и кандидатът за кмет на селото Петър Гургулеев. Жителите на софийското село посочиха сериозни проблеми, изразиха разочарование от комуникацията си със Столична община до момента и поискаха гаранции за промяна.

 

Липса на подходяща инфраструктура и огромно замърсяване – това са основните проблеми, които посочиха гражданите. Беше даден пример с преминаването на тежкотоварен трафик в непосредствена близост до детска градина, която целогодишно е обгърната от облаци прах. За да отидат на училище, децата трябва да пресичат влакови релси поради липса на алтернативен път и това създава риск за живота им, алармираха други.

Изградената пречиствателна станция в близост създава големи неудобства – „парадоксално е, че точно ние търпим цялата мизерия и миризма, идваща от камионите, а не можем да се възползваме от станцията, защото нямаме канализация“, каза жител на Световрачене.

 

„За мен са изключително важни срещите лице в лице, защото тогава разговор може да има, мога да чуя хората отсреща, кои са техните проблеми, ние имаме ли решения за тях или тепърва трябва да мислим такива“, сподели Ваня Григорова.

 

„Сега смятам, че имаме възможност да направим пробив. София от 33 години е синя, а „синя“ означава в интерес на капитала, на хората с парите. Голяма част от нас не са олигарси. И голяма част от нас не усещат по никакъв начин втория по големина бюджет на страната – това за нас е най-големият проблем.“ Това заяви Ваня Григорова и поясни, че когато по-голямата част от бюджета отива в частни фирми за печалби, тогава много по-малка част остава, за да се удовлетвори общественият интерес – независимо дали става въпрос за заплати, за улици, канализация, здравеопазване, училища, детски градини.

Според нея, когато 18 години не се намира решение на проблема с детските градини, това означава, че няма политическа воля и политиката, която се води в Столична община, не е в интерес на гражданите. „Крайно време е интересът на редовия работещ софиянец да бъде поставен на първо място“, допълни тя.

 

Ваня Григорова и кандидатът за общински съветник и за районен кмет на „Триадица“ Диана Тонова, която също участва в срещата, призоваха за ново начало, промяна и масов вот, защото, по думите на Тонова, само така може да се преборят очакваните на всички нива манипулации. Според Тонова в момента има „уникална ситуация, която се усеща във въздуха. Има ентусиазъм, има и една достатъчно здравословна доза отвращение, защото в момента дори задкулисие няма, всичко е на масата, наяве“.

 

„Ако излезем да гласуваме всички, няма как да ни претопят гласовете. Не бива да пропускаме този момент,“ каза Диана Тонова и призова да се гласува за кандидатите на МК „БСП за България“ с №86 в бюлетините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *