САЩ и Г-7 представиха първите си правила за контрол на изкуствения интелект

Президентът Джо Байдън е издал нова изпълнителна заповед по отношение на изкуствения интелект (AI) – първото подобно действие на правителството на САЩ, с която се изискват нови оценки на безопасността, насоки за гарантиране на равенството и гражданските права и изследвания на въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда, съобщава CNBC.
Макар че правоприлагащите органи предупреждават, че са готови да прилагат съществуващото законодателство към злоупотребите с AI, а Конгресът се стреми да научи повече за технологията, за да изработи нови закони, изпълнителната заповед може да има по-непосредствено въздействие. Подобно на всички изпълнителни заповеди, тя има силата на закон.
Белият дом разделя основните компоненти на изпълнителната заповед на осем части:
– Създаване на нови стандарти за безопасност и сигурност за AI, включително чрез изискване някои компании да споделят резултатите от тестовете за безопасност с федералното правителство, възлагане на Министерството на търговията да създаде насоки за “водни знаци” за AI продукцията и създаване на програма за киберсигурност, която може да способства за създаването на AI инструменти, които помагат за идентифицирането на недостатъци в критичен софтуер.

Г-7 приема кодекс за поведение на компаниите в областта на изкуствения интелект 
Но САЩ далеч не са единствените, които се насочват към подобно обширно законодателство. ЕС също работи върху такова, а в понеделник Г-7 бявява, че членовете ѝ са се споразумяли за кодекс за поведение на компаниите, разработващи усъвършенствани системи с изкуствен интелект,
Компаниите следва да публикуват публични доклади за възможностите, ограниченията, използването и злоупотребата със системи с AI, както и да инвестират в надеждни механизми за контрол на сигурността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *