Сделките с имоти у нас са на най-ниското си ниво за третото тримесечие от 2010 г. насам

Сделките с имоти у нас през третото тримесечие на тази година са достигнали най-ниското си ниво от 2010 г. насам, когато имотният пазар в страната все още се възстановяваше от последиците от кризата през 2008 г. Между юли и септември на национално ниво са изповядани 54 277 сделки, като броят им намалява с 13% на годишна база, което е пето поредно тримесечие на спад. От началото на годината в страната са вписани 153 109 сделки, като те също намаляват с 12,6% спрямо деветмесечието на 2022 г., сочат изчисления на база данните на Агенцията по вписванията.

Двуцифрени спадове на сделките както през третото тримесечие, така и от началото на годината отбелязват също Русе и Стара Загора. С 1186 сделки между юли и септември Русе отчита намаление с 15,8% на годишна база, а в града на липите то е с 16,5 на сто. За деветмесечието изповяданите сделки в двата града са съответно с 19,7% и 15,8% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Сходна е тенденцията и във всички други по-големи градове у нас, а също и в морските и планинските ни курорти. В Благоевград сделките са намалели с 23,8%, във Велико Търново спадът е с 16,5 на сто, а в Плевен – с 11%. Малко по-добро е представянето на Кърджали, където сделките са спаднали само с 8,5%.

Значителното забавяне на сделките в морските курорти продължава и през третото тримесечие. В Балчик те са намалели с 22,7%, в Поморие – с 21,1 на сто, а Царево – с цели 30,8%. По-леко понижение с 11,3% е отчетено в Каварна.

В планинските курорти най-добро е представянето на Разлог, където се изповядват и сделките в Банско, там понижението е само с 4,3%. В останалите планински курорти двуцифрените спадове на сделките продължават. В Самоков, където се вписват сделките в Боровец, те намаляват с 19%, в Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, спадът е с 13%, а в Чепеларе достига 14,3 на сто.

Източник -Автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *