„Сигнал“ празнува с русенските симфоници

ДИМИТЪР КОСЕВ е роден в Русе през 1992 г. Младият диригент и пианист е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в града. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 г., на 21 години, завършва Консерваторията с пълно отличие. Косев дебютира на диригентския подиум в България през 2013 г. на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора, а от октомври 2017 г. – в Държавна опера Русе. През лятото на 2020 г. е избран единодушно за главен диригент на Русенската опера.
Неуморни в творческите си търсения, група „Сигнал“ и Русенската филхармония с диригент Димитър Косев ще съчетаят рока с класиката по повод 45-годишния юбилей на групата. Те ще поднесат вълнуващ прочит на обичаните хитове „Липсваш ми“, „Лодка ли е любовта“, „Сбогом“, „Сляп ден“, „Може би“, „Да те жадувам“ и др. Организаторите от „Event Masters“ обещават интересна сценография, която ще превърне събитието в зрелищно шоу. Концертът е на 7 декември от 20 ч. в зала 1 на НДК. Билети се продават в мрежите на Eventim и Grabo, както и на билетната каса на НДК.

– Г-н Косев, как се стигна до съвместната работа на Русенската филхармония с рок група „Сигнал“ по повод 45-годишния й юбилей? Първа обща изява ли е това?
– Преди 5-6 години направихме първите съвместни изяви около 40-годишнината на група „Сигнал“. Имахме осем общи концерта с мен и с Русенската филхармония из цяла България. Така че не сме за първи път на сцена, но за първи път ще бъдем заедно на такъв голям празник и на такъв голям концерт в зала 1. Ще бъде по-различен спектакъл, със сценография, шоу, приятно и за окото, и за ухото.
– Успешно съчетавате рока с класиката – интересна симбиоза в днешно време, как се сработват двата жанра?
– Жанровете бързо се сработват, но за оркестровия музикант е много странно и необичайно да застане до рок банда, особено в такава близост. Както и рок музикантите имат страхотно уважение към оркестровите музиканти, към класическите музиканти и със страхопочитание застават на една сцена с тях. От нея зависи как да предразположи и двете страни, така че в крайна сметка да се получи нещо много приятно и за оркестъра, и за групата, да им е интересно да свирят заедно.
– Как се приема това от публиката и най-вече от феновете на „Сигнал“?
– Феновете на „Сигнал“ да видят любимата си група до симфоничен оркестър е огромна чест. Доста набра популярност в последно време да се застава до симфоничен оркестър и да се съчетават различни стилове. Идват много хора в залата, които не са ходили на класически концерт или не са гледали опера например, но имат възможност да слушат тяхната любима група заедно със симфоничен оркестър. Вълнуващо чувство е за феновете.
– По този начин могат да се увеличават и почитателите на самата класика.
– Надяваме се да е така, поне половината да отидат после на опера или на симфоничен концерт, ще е малка победа за нас.
– Подготовката за концерта как протича?
– Тя ще протече непосредствено преди събитието, защото в операта имаме изключително наситена програма почти до самия концерт и много бързо трябва да репетираме, всеки се подготвя сам вкъщи, дописват се аранжименти… Събираме се преди концерта от предния ден, но група „Сигнал“ са изключителни професионалисти, както и съставът на Държавна опера Русе, така че не би трябвало да има проблеми.
– Спектакълът ще бъде ли записан, за да може да го видят и хората, които не са успели да отидат в зала 1 на НДК?
– Със сигурност ще направим всичко възможно следващата година да обиколим повече градове заедно с група „Сигнал“ и със симфоничния оркестър, за да може да завършат почетната си обиколка за техния юбилей.
– Започнали сте музикалния си път в рок групи, сред които и „Сигнал“, защо избрахте да се отдадете на класическата музика?
– Започнал съм да свиря от 5-годишен на пиано, първо – класическа музика, след това лека-полека е навлязла рок музиката в моя живот. Аз съм класически музикант и главен диригент на Държавна опера Русе в момента. Така нареченият друг жанр, както някои хора му викат, „онази музика“, започнах в тийнейджърска възраст да свиря с различни рок групи, включително и със „Сигнал“. Заставал съм рамо до рамо с група „П.И.Ф“, свирил съм и с Люси Дяковска, и с братя Владигерови, така че не ми е чуждо това. Но през цялото време основата ми е класическата музика, която върви най-близо до мен. Все пак едно дете на 5 години не може да се насочи само към класическата музика, то трябва да бъде ориентирано, за което дължа всичко на моето семейство.
Апелирам към всички родители да подтикват децата си още в най-крехка възраст, да им изберат някакво поприще на развитие. Понякога целта оправдава средствата, но наистина родителите са тези, които трябва да дадат насоката и след това просто трябва да подкрепят решенията на децата.
– А важно ли е да възпитаваме наследниците си от малки да знаят, да обичат и уважават класическата музика?
– Задължително! Но много хора изпускат да възпитават и родителите, защото те са тези, които ще заведат детето на детски спектакъл или на опера за деца, или на симфоничен концерт, пригоден за бебоци, както имаше в Стара Загора, например. Това трябва да се таргетира на всички нива от най-малките в яслите, детските градини и училищата до техните родители, които, излизайки от тийнейджърството, стават родители на по 20 и няколко години. Трябва много бързо да се захапе този процес от наша страна, за да може, когато техните деца станат на 3-4 години, вече да са ходили на симфоничен концерт или да са посетили образователен спектакъл.
– Кажете накратко за акцентите на новия сезон на Русенската опера – какво да очакват зрителите?
– За нас сезонът започна септември, октомври продължаваме с набрала сила концерт „Империята на мюзикъла“, който създадох с популярни мелодии от мюзикълите заедно с певците Цена Коев и Никола Здравков, вокал на група „Кикимора“. През ноември обикаляме с „Царицата на чардаша“ и отново ще тръпнем в очакване да видим какви ще са коледните ни концерти през декември. За мен е най-любимият месец, особено с настъпването на празниците. Предстоят хубавите ни коледни концерти „На гости в Малката Виена“ на Русенската опера. Хората могат да влязат в сайта ни и да се запознаят с нашата програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *