Системата ни е подготвена да реагира при една евентуална трагедия като тази в Израел

Системата ни е подготвена и разполагаме с болници, които могат да отговорят на наплив на огромен брой пострадали при една евентуална трагедия като тази в Израел. Това каза неврохирургът и зам.-директор на „Н.И.Пирогов“ проф. Николай Габровски в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

При подобни големи трагедии, било то военни конфликти, природни бедствия или терористични атаки, има огромен брой ранени, които имат нужда от помощ в много кратко време. В повечето случаи те са в критично състояние, отбеляза той. „Едва ли може да поеме система, която може да поеме всички нуждаещи се от помощ. Но е много важна добрата организация, за да бъдат спасени колкото се може повече животи. Сигурен съм, че колегите в Израел са изключително подготвени и правят всичко възможно в тази насока. Мисля, че нашата система като цяло също е готова. Периодично имаме, макар и в по-малък мащаб, инциденти, които са свързани предимно с ПТП-та. Те винаги са предизвикателство. Но имаме болници с отлично подготвени екипи, които са окомплектовани откъм специалисти. В подобни случаи е необходимо да има различни специалисти – ортопеди, хирурзи, травматолози, неврохирурзи. Но по-скоро съм позитивен, че имаме болници, които са подготвени да посрещнат един подобен инцидент“, посочи той.

По думите му първоначално пандемията от COVID-19 е била голям шок за здравната система. „Изискваше се една сериозна пренастройка на начина на работа и правилата в болниците. Но мисля, че системата се справи добре“, категоричен е той.

Професор Габровски увери, че няма увеличение на случаите на приетите с COVID-19 пациенти в болница. „Няма скок на хоспитализираните. Но е факт, че има повишение на процента на позитивни тестове. Той е индикатор за разпространението на заболяването. Може да се каже, че в момента то се среща по-често. Но последните щамове на коронавируса протичат по-леко и с много по-малко оплаквания. Съответно по-малко хора имат нужда от болнично лечение“, подчерта той.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *