София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране

Кандидатът за кмет и водач на листата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков представиха управленските си приоритети за София на среща с АИКБ

София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация при управление на отпадъците, а тази загуба със сигурност ще ощети и националния бюджет. Това заяви кандидатът за кмет на София и водач на листата за общински съветници на МК „БСП за България“ Ваня Григорова пред представители на бизнеса.

Ваня Григорова и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков се срещнаха и разговаряха с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те представиха основните си приоритети, политики и възможни решения на най-тежките проблеми в столицата, заложени във визията на лявата коалиция за управление на София.

„RDF-инсталацията е един от най-големите и тежки провали на Столична община – това трябва да е категорично ясно. Това е много сериозен провал и на партията, издигнала кмета“, подчерта Иван Таков.

Той обясни, че всяка година общината харчи между 10 и 20 млн. лева, за да „разхожда“ RDF-а из страната и да продължава незаконно да „уплътнява“ сметищата с него. Част от произведения RDF отпадъците се превозват на 400-500 км разстояние, за да бъдат изгорени, „Този „туризъм“ с боклук трябва да бъде преустановен“, заяви Ваня Григорова. Тя е категорична, че трябва да бъде сменена и предвидената локация на тази инсталация.

Григорова посочи като ключово прилагането на истинско разделно сметосъбиране, което ще намали тежестта върху домакинствата след неизбежната промяна при преизчислението на такса смет, произтичаща от законовите промени през 2018 г.

Тя каза, че решението е да се даде възможност за разделно събиране на отпадъците, защото голяма част от тях са ресурс, а да се плаща само за онази част, която не може да се рециклира.

„Топлофикация“ и централното отопление са от ключово значение за София – като ефективна мярка срещу енергийната бедност, тъй като според всички анализи е най-екологичният и енергоспестяващ начин за отопление“, коментира Ваня Григорова.

АИКБ посочиха „Топлофикация – София“ като най-големия и най-скъп проблем на общината – с дълг от 2 млрд. лв. Всяка година субсидията, която се осигурява за дружеството, е от порядъка на 500 млн. лв. и представлява над 50% от общата сума, отпускана на всички топлофикации в страната, посочи председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Ваня Григорова и Иван Таков коментираха и други теми в отговор на зададените въпроси – свързани с откриването на детски градини и ясли и план за преодоляване на проблема с липсата им в рамките на 2-3 години, модернизиране на училищата със STEM кабинети и насърчаване на техническото образование. Те потвърдиха, че не планират увеличение на местните данъци.

„Един от големите проблеми на Столична община е липсата на проектна готовност“, изтъкна Григорова.

„Смятаме, че трябва да има партньорство и коректни отношения с районните кметове, независимо от партията, която ги е издигнала и ние ще работим за това „, посочи Ваня Григорова. Тя изрази и позицията си, че столичният кмет не може да стои настрани от ключови национални въпроси.

От УС на АИКБ декларираха готовност за съдействие с експертиза.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *